Prázdninové čtení 10: Co to je galerie?

12.08.2015 09:22

Umělecká oáza, specifické místo, také ona jiná říše, kde se na určitou dobu pozastaví svět umělcův, který návštěvníkům galerie umožňuje vstoupit prostřednictvím výstavy do jeho prostoru myšlenek a obrazů. Mnohému se může dokonce i změnit svět, neboť s každým dalším krokem po prostoru objevuje nejen obrazy, objekty nebo nečekanou kresbu na stěně, ale také nové myšlenky, emotivní zážitky, které také mohou způsobit i proměnu momentální nálady.

Nová Galerie

Celý článek zde...

Snad každý má také galerii spojenou se stálou sbírkou národní galerie, kterou pravidelně navštěvuje buď u nás, nebo na výletech v zahraničí. Když někdo například navštíví Florencii, je nezbytné se setkat se sochy Michelangela Buonarrotiho. Pokud má někdo cestu do Amsterodamu, nesmí minout Van Goghovo muzeum, v Paříži se samozřejmě podívat na impresionisty v Muzeu d'Orsay a v Londýně projít Národní portrétní galerii nebo Tade Gallery. Naopak zas do Prahy jezdí lidé z celého světa se podívat na Františka Kupku do Muzea Kampa Medy Mládkové.

 

Po dlouhém chození po těchto stálých expozicích často rádi zavítáme i do malých soukromých nebo nezávislých galerií, kde můžeme vidět výstavu jednoho autora nebo kolektivní výstavu. Často se jedná o jedinečnou událost, pro kterou kolektiv lidí, který se skládá ze samotného autora, kurátora a architekta výstavy, připravuje tzv. site specific art, kdy autoři výstavy po stránce instalace, doprovodných programů, textové dokumentaci přibližují autorovo sdělení.

Galerie 2Galerie 3

Obrázky namalovala naše lektorka Eva Pejchalová

Poznáte, která galerie na nich je?

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)