Kreslíme pražské parky, zahrady a jiná zákoutí - plenér pro děti a mládež od 19. 5. 2021

14.04.2021 08:15

Kreslíme pražské parky, zahrady a jiná zákoutí s Veronikou Klener

Konečně můžeme společně tvořit a jako bonus navíc venku a za jarního počasí. Připravili jsem pro vás 6 krásných míst, které společně navštívíme, něco málo si o nich povíme a 3hodiny budeme malovat, kreslit, relaxovat či tvořit v týmu a po celou dobu s odborným vedením a konzultacemi lektora ateliéru.

Kurz je určen pro mládež 9 -15 let. S vlastními pomůckami dle vlastního uvážení, schopností, chuti, či doporučení lektora k dané lekci. Scházíme se v konkrétní čas na předem určeném místě a za každého počasí. Pokud bude velmi nevlídně, změníme lokaci na venkovní, ale zastřešenou. Proto je potřeba mít na sebe kontakt, který si děti předají s lektorem při první lekci.

 

  • Kde? Stromovka, Zahrada Kinských, Grébovka...
  • Kdy? 17:00 - 20:00, 6 setkání, středy od 19. 5. 2021
  • Kolik? členský příspěvek C, (5400 Kč)
  • Přihláška? Rezervujte si své místo včas na emailu info@malovanikresleni.cz, telefonicky na 777 422 022 nebo pomocí přihláškového formuláře níže.
 
 

1. akce: Stromovkou (původně Královskou oborou)
- místo setkání 17h u fontány před výstavištěm
- místo odběru tamtéž ve 20h
Stromovka je majestátní rozlehlý park v anglickém stylu, který nabízí spoustu zajímavých  koutů pro klidné tvoření. Společně se vydáme procházkou k unikátnímu zavlažovacímu systému ze 16.st.   A zakotvíme poblíž rybníků. Namalujeme si zátiší vodním ploch - když budeme mít štěstí, naskicujeme si kachny a nutrie v akci:-)

S sebou doporučujeme: deku či podsedák, čtvrtku vyšší gramáže A4,A3-dle možností a k ní adekvátně desky, 2kulaté štetce na akvarel, a akvarely/anilinky/vodovky a kelímek na vodu s malým hadříkem. Je možné i – anebo místo barev sketchbook (skicák) s tužkou pro skicování zvířat.

- je povoleno: - přijet na bruslích či koloběžce (desinfekci, náplasti a pofoukání máte v ceně)
                       - mít na sobě plavky (nedoporučujeme obojí dohromady a zvažte den předem
                       vzhledem k počasí)


2.akce Olšanskými hřbitovy
- místo setkání 17h metro Želivského nahoře u autobusů před stánkem s kytkami
- místo odběru 20h tamtéž
Hřbitovy nejsou zdaleka tak morbidní pro výlet, jak by se mohlo zdát. Naopak jsou plné inspirace, a architektonicky zajímavých hrobek i hrobů. A hlavně půjdeme kreslit za světla:-) Protože jsou otevřené pouze do 19h, kopneme se do zadku a vydáme se nejdříve nalézt hroby K.J.Erbena, Jana Palacha nebo Voskovce a Wericha a pak rovnou kreslit. Zopákneme si základy perspektivy na zajímavých hrobkách a ponoříme se do místní duchařské nálady. Na poslední hodinu se vydáme zpět k metru, kde se usadíme v blízkosti vchodu Nového Židovského hřbitova, kde si povíme o Franzi Kafkovi, který je na něm pohřben a tím se naladíme na téma následujícího týdne. Poslední minuty si budeme skicovat přijíždějící autobusy a spásat svačiny.

S sebou doporučujeme: deku či podsekák, skicák libovolné velikosti a měkkou tužku s gumou, možné je i donést si desky s papíry.

- je povoleno: - donést ořechy pro veverky
- je NEdoporučeno: - budit mrtvé a tahat kosti z otevřených hrobů


3. akce Židovskou Prahou
- místo setkání 17h metro Staroměstská před Rudolfinem
- místo odběru 20h tamtéž

Navážeme na minulé zakončení lekce před Židovskými hřbitovy a vydáme se Širokou ulicí procházkou podél (tentokrát pouze) Židovských hřbitovů okolo Pinkasovi, Maislovi a Staronové synagogy až ke Španělské, která je sice nejmladší, ale nejkrásnější. U ní zakotvíme a zkusíme si nakreslit „bez pravítka“!:-) tuto budovu, kterou – pokud budeme mít štěstí a bude otevřená, půjdeme navštívit i zevnitř. Povíme si něco o soše F. Kafky a kdo bude chtít, může si ji nakreslit.

S sebou doporučujeme: deku či podsekák, skicák libovolné velikosti, nebo desky s papíry a měkkou tužku s gumou, popř. inkoustové/lihové mikrofixy.

- je povoleno: - připravit si krátkou přednášku na téma židé, nebo nás obohatit o židovské vtipy
- je NEdoporučeno: - brát si ke svačině vepřový řízek


4. akce Zahrada Kinských
- místo setkání 17h u fontány Propadliště času na nám. Kinských (tram Švandovo divadlo)
- místo odběru 20h tamtéž

Vydáme se tam, kam nás pražáky napadne jít málokdy, a to je zespoda pod Petřínským vrchem do Kinského zahrady. Budeme se pohybovat ve spodní části okolo letohrádku a jezírka s Herkulem. Koutů a inspirace bude dostatečně.

S sebou doporučujeme: deku či podsekák, barvy = suchý pastel/olejový pastel/giocondy/pastelky, desky A2/A3/A4 s papíry, či čtvrtkami (stačí 2kusy).

- je povoleno: - vzít s sebou gumu na gumování i na SKÁKÁNÍ, popřípadě jinou skladnou venkovní retro aktivitu (rodiče napoví) – když už budeme poblíž Národopisného muzea:-)

5. akce Park Rajská zahrada
- místo setkání 17h park RADOST u tram zast. Husinecká (tram č. 9,15,5)
- místo odběru 20h tamtéž

Tentokrát navštívíme malinký, zato velmi zajímavý park Rajská zahrada na Žikově. Původní vinice Karla IV. Byla dlouhá léta zanedbávána a v r. 2008 nově zrekonstruovaná v oázu relaxace a sportu. Celým kopcem protéká umělá horská bystřina a v přírodním jezírku žijí vodní želvy. Inspirace tedy mnoho, pokud ale budeme mít štěstí na sportovce na víceúčelovém hřišti, tak jedním z  cílů bude zachytit pohybovky sportovců. Kdo bude raději chtít malovat rozkvetlou zahradu necháme to plně na něm. V areálu je občerstvení/kavárna/toalety a petangové hřiště:-)

S sebou doporučujeme: deku či podsekák, barvy = dle předešlých zkušeností a chuti, nebo jen skicák A5/A4 s tužkou pro pohybovky,  desky A2/A3/A4 s papíry, či čtvrtkami (stačí 2kusy).

- je povoleno: - vzít petanqové koule, žonglovací hračky, míč, kapesné


6. akce závěrečná Botanická či ZOO – podle dohody, možností, financí a otevírací doby…
navrhuji i celo odpolední akci (13-konec ZOO...+ dovoz do centra 1hodina
Poslední společné setkání by mohlo být v zahradě ZOO či botanické (Karlovo nám.)

S sebou doporučujeme: deku či podsekák, skicák A5/A4 s tužkou pro pohybovky zvířat, nebo pastelky, gioccondy pro květiny,  desky A2/A3/A4 s papíry, či čtvrtkami (stačí 2kusy) a peníze na vstupné.

Pokud se nedomluvíme s rodiči jinak, tak si děti vyzvedáváme i předáváme na předem určeném místě. Lektor bude na místě 10 minut předem.

Doporučené pomůcky jsou jen tipem pro nejpraktičtější a zároveň zajímavou výuku. Nelpíme na nich, pokud bude mít někdo chuť vzít si do batůžku tempery, nebo naopak bude chtít jen skicovat tužkou-  je na dítěti. Kromě desek by se dítěti mělo do batůžku vše pohodlně vejít.

NEZAPOMEŇTE přibalit pití, popř. svačinu a roušky:-)

 

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)