Aj Wej Wej

21.04.2015 10:12

Aj Wej Wej je jedním z nejslavnějších žijících umělců světa. Je autorem mnoha architektonických projektů, soch a performancí a také politickým aktivistou, za což je ve své rodné Číně dnes stíhán policií.

Aj Wej Wej

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://oidnes.cz/11/103/org/JAZ3ecf6a_p201110280482701.jpg

Narodil se do rodiny revolucionářů, a tak celé dětství byl nucen strávit v odlehlém koutě Číny v primitivních podmínkách pod neustálým dohledem policie. Až v jeho jednadvaceti letech se rodina směla vrátit do Pekingu, kde začal studovat vysokou školu, po třech letech se však rozhodl odjet do Ameriky, kde si pak užíval nového pocity svobody.

V New Yorku se zviditelnil osobitými interpretacemi duchampovských ready-mades, pop-artu a surrealismu. Po deseti letech se pak vrátil do Pekingu a založil studio FAKE, kde s týmem pomocníků realizoval mnoho uměleckých projektů a také vydal několik knih o moderním umění.

 

Mezi nejznámější práce tohoto autora patří jeho série fotografií, která zachycuje jakýsi akt vandalství. Umělec se nechal vyfotografovat při upouštění starožitné čínské vázy na zem. Chtěl Aj Wej Wej tímto ničivým aktem zaútočit na čínský nacionalismus, poukázat na neúctu k historii, nebo touhu zbavit se břemene minulosti? Umělec tuto vázu zničil, zabýval se však starožitným nádobím i nadále.

 

Zasahoval například do pravěkých nádob způsobem, že je pomaloval moderními nápisy a křiklavými barvami. I tyto počiny nabízejí mnoho možností interpretace, což je Ajovým záměrem. Chce totiž dělat takové umění, které je otevřené všem. Až do svého zatčení v roce 2010, natáčel také dokumentární filmy. Zveřejnil mnoho videí, od obyčejných scén ze života, až po vážné reportáže, upozorňující na korupci. Velké problémy mu způsobil film, ve kterém kritizoval bezpečnostní normy školních budov, zničené zemětřesením.

 

Hlavní Aj Wej Wejovou myšlenkou je, sdílet myšlenky s veřejností, a tak často do svých instalací zapojuje také publikum. Pro galerii Tate Modern například nechal 1600 obyvateli jednoho města vyrobit obrovské množství porcelánových, ručně malovaných slunečnicových semínek, po kterých se pak návštěvníci měli procházet a zkoumat je. Nedílnou součástí umělcovy tvorby je především potřeba říkat nahlas své názory a umění považuje za velmi silnou zbraň proti utlačování a omezování lidské svobody...

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)