Akvarel: voda, voda a ještě voda!

27.09.2019 09:47


Akvarel je výtvarné médium, ke kterému se dostáváme většinou před temperou, akrylem a olejem, ale vaše zkušenost s ním může být zcela opačná. Mnohé překvapí, že barvu pouze nemíchají s vodou, ale začínají na vlhčený papír. Způsobů, jak si papír připravit a jak s vodou pracovat, je však celá řada. 


Když se rozhodujeme, jak připravit papír, je důležitý jeho správný výběr, gramáž, tedy překladem: kolik bavlněných vláken se nachází v metru papíru. U kvalitních papírů si vystačíme i s gramáží nižší, ale nic nezkazíme, když se budeme pohybovat v řádu 300–400 gramů. Poprvé je vždy lepší prodejna než e-shop, kde vám s jeho výběrem vždy rádi poradí.

Papír je nutné však si nejprve připravit tak, aby se neměl v úmyslu krabatět a vlnit. Pokud máte papír s výrazným reliéfem – hrubou zrnitostí, při jeho krabacení vám v záhybech může zůstávat více barvy, než byste chtěly.

Buď můžete postupovat tak, že vám to nevadí a zaschlý výsledek po dokončení zatížíte, nebo jej připravíte ještě před samotným malováním tak, abyste mohli pracovat s vodou, avšak předešli přílišnému zkrabacení – tedy za pomoci příslušné pásky za mokra papír vypnout na desku. Kvalitní papír však, pokud není zcela nacucaný vodou, by se vám měl po dokončení dokonce narovnat zpátky.

Akvarel svádí k představě, že je určen jen drobným krajinkám, ale nebojte se pracovat i s velkými formáty. Kdykoliv si můžete dovolit být v tvorbě expresivní a používat pro své vyjádření nejrůznější rozprašovače a pumpičky! Neobávejte se ani akvarelových brushů, sprejů a fix. Dodá to vašemu výrazu šmrnc a pokud jste člověkem náhody, bude vás to rozhodně bavit!

 

  

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  "Malíř musí už na počátku poznat, že to pravé se skrývá v jemnosti a subtilnosti.“       (Su Tung- pcho)   V rámci kurzu Malba akvarelem se seznámíme s technikou malování vodovými neboli akvarelovými barvami, ukážeme si, jaké možnosti tento způsob malby nabízí, jak...
Práce v terénu je chaotická a často přináší nepříznivé podmínky. Během šesti hodin si osvojíte schopnost zvládnout tyto podmínky a zachytit rychlé momenty krajiny a pohybující se lidi kolem nás. Na tomto workshopu půjdeme malovat do pražských parků. Vezmeme si přenosné malířské stojany,...
Malování venku pod širým nebem a spojení s technikou akvarelu zaručuje nádherně strávený den v parku s barvami. Budeme malovat přírodu, pokusíme se přenést na speciální akvarelový papír její barvy, emoce, náladu okamžiku. Děti jsou ve své bezprostřednosti přímo předurčeni k práci s barvami, které...

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)