Ve světové výtvarné soutěži ArtPrize 2012 zvítězila nástěnná kresba tužkou

17.10.2012 09:32

Učitelka v mateřské škole Adonna Khare  dokázala, že i s obyčejnou tužkou se můžete stát uznávaným umělcem. Stačí jen přirozený talent, chuť tvořit a odvaha.


ArtPrize je největší světová výtvarná soutěž, v rámci které se vítězným umělcům rozdají peněžní ceny v celkové hodnotě 560 000 dolarů. Koná se každý rok v centru města Grand Rapids v americkém státě Michigan. Soutěže se může zúčastnit každý kreativec starší 18 let a kdokoliv ve věku nad 16 let může v soutěži hlasovat pro umělce, jehož dílo ho oslovilo nejvíce. Letošní, v pořadí již čtvrtá, mezinárodní soutěž ArtPrize probíhala v období od 19. září do 7. října a zúčastnilo se jí 1717 autorů s 1517 výtvarnými díly. Vystavené exponáty navštívilo na 400 000 lidí a více než 47 000 z nich některému ze soutěžících udělilo svůj hlas.


Nejvíce hlasů ve veřejném hlasování a tedy i hlavní cenu 200 000 dolarů získala dvaatřicetiletá Adonna Khare z Burbank v Kalifornii za obrovské nástěnné kresby tužkou ve formě triptychu. Výtvarné dílo s názvem „Sloni“ je 2,5 metru vysoké a 12 metrů široké. Podle autorky představuje metaforu jejího života. „V tomto příběhu je skrytý poslední rok a půl,“ vysvětluje, „všechny světlé i tmavé okamžiky, trápení i radosti, ztráty i přínosy, narození mé dcery, nemoci, štěstí, symboly mé minulosti…“ O soutěži se dozvěděla od svého kamaráda, který se minulé ArtPrize také zúčastnil. Výhra v soutěži jí zcela změnila život. O dalších devíti vítězích rozhodla odborná porota. Jak se líbí „sloní“ kresba vám? Dali byste jí také svůj hlas?


Text: Adriena Binková

 

Ve světové výtvarné soutěži ArtPrize 2012 zvítězila nástěnná kresba tužkou
 

Fotogalerie: Ve světové výtvarné soutěži ArtPrize 2012 zvítězila nástěnná kresba tužkou

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)