Slavný padělatel obrazů

11.08.2015 10:26

Koncem druhé světové války byl objeven nový obraz Jana Vermeera, což způsobilo velkou senzaci. Od tohoto umělce se totiž dochovalo pouze zhruba čtyřicet děl a tak každé nově objevené vyvolávalo automaticky rozruch a nadšení.

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/1e/VanMeegeren_The_Disciples_at_Emmaus.jpg

Odborníci začali pátrat po původu tohoto obrazu a tak se dostali k Hanu van Meegerenovi, který pustil malbu do prodeje. Zjistili, že se velmi dobře živí jako malíř a starožitník. Protože se Vermeerovo dílo dostalo do rukou nacisty Göringa, Holanďan byl zatčen kvůli podezření z kolaborace s nepřítelem. A tak se van Meegeren raději přiznal, že obraz nemaloval Vermeer, ale jedná se o jeho vlastní padělek. Za padělání obrazů totiž hrozil maximálně dvouletý trest, za kolaboraci by strávil ve vězení mnohem delší čas. Jeho přiznání bylo tedy považováno za výmluvu. Starožitníkovi tedy nezbylo nic jiného, než svůj um předvést. Ve vězení namaloval další padělek Vermeera a šokoval tím světovou veřejnost. Stal se nejspíš nejslavnějším falzifikátorem všech dob.

 

Později vyšlo dokonce najevo, že obraz Krista s učedníky v Emauzích, který visel v rotterdamském Muzeu Boijmans Van Beuningen byl také dílem tohoto podvodníka. Padělal také obrazy Pietra de Hoocha a Franse Halse a díky tomu velmi zbohatl. Se smrtí falzifikátora však jeho sláva nekončí. Do dnešní doby jsou jeho padělky sběrateli docela žádanými a proslulý Kristus v Emauzích je dodnes v Rotterdamu vystaven jako nejlepší světové falzum!


 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)