Recenze výstavy: Anna Ročnová: Luxurious Moments (26.09.2018–11.11.2018)

20.10.2018 10:14

Recenze Olgy Moiseevy

Výstava Anny Ročňové, absolventky sochařského ateliéru na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, která už měla možnost vystavovat v galerii Jelení, hunt kastner i ve Veletržním paláci, představuje nostalgicky zabarvený výběr prací z dlouhodobého cyklu. Kurátorem výstavy je Jakub Král.

Autorka se pomocí nevšedně všedních či všedně nevšedních předmětů snaží vyrovnat se s rodinnou historií a vlastními vzpomínkami. Mezi předměty, se kterými Anna Ročňová pracuje, patří tuhá mýdla, sušené květiny, přikrývky nebo lana a provázky. Vzniklé objekty jsou zasazené do malého prostoru, který umocňuje dojem, že jsme vstoupili na nějaké osobní, soukromé, vzpomínkami protkané místo a je nám nabídnuto, či snad dovoleno, kontemplovat výslednou instalaci.

Anna Ročňová - Luxurious Moments

Zdroj obrázku: web GHMP

Více zde...

Výstava je charakteristická svou multi-sensoričností – při jejím vnímání je zapojen návštěvníkův zrak, hmat i čich, což je poměrně neobvyklá kombinace smyslových počitků, které na nás mohou v galerijním prostoru působit. Zejména působivé jsou jakési mýdlové „krápníky“ visící ze stropu, které autorka vytvořila roztavením několika druhů mýdel, což má také za výsledek vysoce aromatické sochy.

Další objekty jsou už obtížněji rozpoznatelné a interpretovatelné, brožurka, kterou návštěvník obdrží u vstupu do tohoto nostalgicky privátního prostoru, koncept výstavy objasňuje dle mého názoru příliš obecně a neurčitě. Možná, že to je nakonec celkový záměr instalace – ukázat, že některé momenty života jiného člověka pro nás vždycky zůstanou opředeny mystickou nepřístupností.

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)