Psaní jako meditace

20.04.2015 22:31

Psaní jako meditace, to je japonská kaligrafie. Aby člověk dosáhl ladných tvarů písmen, musí bezpodmínečně sladit svůj dech s tahy štětce a soustředit se doslova celým svým tělem. Jedině tak se dá dosáhnout dokonalých křivek a proniknout do duchovního rozměru japonského umění.

Kaligrafie

Celý článek zde...

Existuje pět základních kaligrafických stylů:

Tenšo je tradiční způsob vyrývání znaků ostrými hranami do kosti nebo bronzu a používá se hlavně na výrobu razítek.

Reišo je metoda psaní seříznutým bambusem, která je ze všech nejpracnější a využívali ji především úředníci.

Kaišo je modernější styl, který se dnes vyučuje na školách. Je ze všech nejčitelnější a tisknou se jím i knihy. Tahy jsou přesné a jednoznačné.

Gjošo je naopak velmi ladný a znaky plynule spojuje a používá se pro běžné psaní rukou.

Styl Sóšo naopak všechna písmena zjednodušuje až do abstraktní roviny a tak se často velmi špatně luští. Zde už se jedná spíše o umělecké dílo, než o písmo.

Japonci ani v dnešní době na ruční psaní rozhodně nezanevřeli. Dodnes je pro ně jakousi posvátnou záležitostí. Je například nemyslitelné, aby Japonec, ucházející se o práci, přišel s životopisem vytištěným z počítače. Kaligrafie je součástí zenových cvičení, stejně jako například čajový obřad. Japonci totiž věří, že kaligrafie je životní styl, naplňující lidskou duši a tím je jakousi cestou k nesmrtelnosti.

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)