Proč (začít) malovat obrazy – článek (nejen) pro začátečníky

15.08.2012 14:32

Proč (začít) malovat obrazy – článek (nejen) pro začátečníky

 


Proč malovat? Už jen proto, že malování je skvělá činnost.


Je dobré začít s malováním spontánně, s pocitem radosti a s potřebou nějaké dílo stvořit.

Můžete svobodně malovat jakkoli cokoli a tím vyjadřovat sám sebe. Nebojte se pocitu, že malovat neumíte a že to pokazíte. Malovat umí každý, jen si toho není plně vědom, můžete malovat jako malé děti, hlavně vás to musí bavit. A když se něco nepovede - no a co! Kdo nic nedělá nic nezkazí, když to nebude dokonalé, to přece nevadí, nikdo nejsme dokonalí. Takže se do toho pusťte a kdo ví, třeba budou Vaše výtvory natolik zajímavé, že se Vám dostane uznání i u ostatních. Věnovat se výtvarné činnosti, může být nejlepší způsob, jak efektivně využívat volný čas. Kresba a malba přináší osobní uspokojení a potěšení z toho, že vznikne něco nového, co by se mělo líbit především Vám samým. Z obrazu je možné vnitřně cítit osobitost a originalitu. Můžete zkusit malovat jednoduché abstraktní tvary nebo linie, poněvaďž jak se říká - v jednoduchosti je genialita a krása.

 

Malovat a kreslit lze čímkoli - tužkou, pastelkami, fixem , pastelem, temperou, akrylem, olejem, uhlem, kombinovaně a na cokoli - na papíry, plátna, sololitové desky, kartony, na sklo, plast, textil... Podle druhu povrchu se vybírá i druh barvy, kterou použijeme. Malby se většinou provádějí štětcem a zaroveň je dobré používat paletu a špachtli na míchání barev. Pořídit si kvalitní štětce se vám určitě vyplatí.

Inspirace je všude kolem nás, i uvnitř nás samotných, jen se rozhlédněte, vesmír je nekonečný a tak jsou i nekonečné možnosti jak ztvárňovat obrazy. V moderní době jako velký zdroj inspirace mohou posloužit i různé zajímavé internetové stránky.

 

Malovat portrét nebo krajinu znamená především naučit se dívat a v klidu pozorovat, to je základ pro realistický obraz. Nejdříve si můžeme obraz rozvrhnout a udělat si náčrtky nejlépe tužkou nebo uhlem, jak části obrazu rozmístit, jak budou velké a potom postupně vylepšovat detaily a přitom neztrácet celek. Barvy si malíř dolaďuje a upravuje podle svého vkusu. Osoba na obraze může vypadat krásnější, výraznější, vyzařovat více energie. Můžeme vytvářet napodobeniny slavných obrazů v různých barvách.

 

Je čistě na vás, jaký motiv vytvoříte. Jde i o okamžitý pocit propojení barev. Někdy se člověk o obraz zajímá jako o celek, nebo si vybere určitý segment.V obrazech nacházíme také příběhy. Možnosti v malování jsou skutečně neomezené.

 

 

A nyní jsem pro vás vybrala (stručné) zajímavé citáty o obrazech, malířství a malování:

 

Jeden obraz vydá za tisíc slov. Čínské přísloví


Malování obrazů je řemeslo, prodat je jest uměním. Joehanson


Ani si nedovedeme představit, co všechno si nedovedeme představit! autor neznámý


Umělecké dílo - zastavený čas. Pierre Bonnard


Umění mluví za člověka, za národy, za lidstvo. Josef Čapek


Malířství je báseň, kterou vidíme. Vše krásné umírá s člověkem, ne však umění. Leonardo da Vinci


Umělec nepotřebuje kritiku. Umělec potřebuje ocenění. Když potřebuje kritiku, není to umělec. G. Steinová


Umění musí být více než fotografický aparát, duši vyjádřiti musí. Mikoláš Aleš


Všechno pomíjí, silné umění je věčné: busta přežije město, verš přečká bohy. Théophile Gautier


Umění neprodukuje viditelné. Umění činí viditelným neviditelné. Paul Klee


Malování je snadné, když neumíte malovat - jakmile malovat umíte, je tomu právě naopak. Edgar Degas


Malování je něco mezi myšlenkou a věcí. Samuel Taylor Coleridge


Malovat znamená chopit se nitra zevnějšku. Oskar Kokoschka


V umění je nejdůležitější být jiný, nikoliv nejlepší. Paul Cézanne


Umění je věčný pokus překročit všechny hranice, a tato odvaha je zdrojem krásna. Jan Bauch


Takže malujte, ať je krásně na světě, u nás v ateliéru se to naučíte.
Vaše Lenka Ur

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 1 | 2 | 3 | 4

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)