Oskar Kokoshka ve Veletržním paláci

23.03.2015 12:57

Nejen díla Oskara Kokoshky jsou až do 28. 6. 2015 k vidění ve Veletržním paláci. Kokoshkova díla z let 1934-1938, která vytvořil v Československu, doplňují obrazy dalších malířů, které ovlivnil...

Kokoshka

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://uploads5.wikiart.org/images/oskar-kokoschka/not_detected_235890.jpg

Oskar Kokoshka se narodil v roce 1886 v rakouském Polcharnu. Jako dítě jevil zájem spíše o kariéru vědce, nakonec ale odešel do Vídně studovat na učitele umění. Tam mu chybělo malování figur a tak se později učil ještě v atelieru Gustava Klimta.

Kokoshkova první výstava natolik pobouřila veřejnost, že byl díky ní dokonce vyloučen ze školy. To ovšem malíře rozhodně v tvorbě nezastavilo a dál maloval své expresivní akty mladých dívek. Kvůli neúspěchu ve Vídni se nakonec přestěhoval do Berlína, kde se živil vydáváním uměleckých časopisů. Za několik let se pak do Vídně vrátil a paradoxně získal místo učitele na škole, ze které byl před nedávnem vyloučen. Tou dobou malíř napsal divadelní hru, která ho proslavila, a tak začal být konečně úspěšnější i v prodeji obrazů.

Za první světové války se stal nadporučíkem, a v roce 1915 byl vážně zraněn. Následovala dlouhá doba rekonvalescence, která se projevila i na jeho díle v podobě válečných nočních můr. Po válce byl požádán, aby učil na univerzitě v Drážďanech, místo odjezdu do Německa však bez jakéhokoliv upozornění vyrazil do Paříže, kde pak namaloval mnoho velmi energických obrazů.

Mezi lety 1934 a 1938 pak umělec žil v Praze a přijal československé občanství. Tím však malířovy cesty zdaleka neskončily. Po podepsání Mnichovské dohody se kvůli napjaté politické situaci odstěhoval do Anglie a začal tam malovat akvarely. V padesátých letech pak Kokoshku čekal další přesun, tentokrát už poslední, do Švýcarska. Učil na akademii v Salcburku, a zbytek života pak strávil na břehu ženevského jezera...

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)