Nekonečné možnosti koláže

14.03.2015 12:27

Název výtvarné techniky - koláž, vznikl patrně z francouzského slova collage - lepit. Stačí být trochu kreativní, mít cit pro kompozici a můžete začít lepit dohromady kousky naprosto čehokoliv, a vytvořit tak originální dílo.

Koláž

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://media.novinky.cz/745/207453-original1-dx8eh.jpg

Tento způsob tvorby má své kořeny nejspíš ve středověku na Sibiři, kdy se pomocí lepení plátků zlata v kombinaci s malbou dekorovaly hroby. Zajímavou známou představitelkou této techniky byla například umělkyně Mary Delany, která v 18. století vytvořila sérii obrázků rostlin. Známý Mattisův obraz Modrý akt je také vyroben z vrstev kousíčků papíru, technikou, která koláži předcházela a nazývá se dekupáž. Největšího rozmachu se tato metoda dočkala v období kubismu. Umělci do svých děl s oblibou vlepovali materiály různého druhu.

Zkuste to také a nebojte se experimentovat! Potřebujete jen kvalitní lepidlo, podklad, kterým může být plátno, ale i jakákoliv deska, nápady a materiál, ze kterého vytvoříte své jedinečné dílo. Vůbec nemusíte být zručným malířem, aby se vám podařilo tímto způsobem dát dohromady krásný obraz!

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)