Naivní umění

12.05.2015 21:57

Naivní umění je termín, kterým se často označují malíři bez odborného uměleckého vzdělání. Není to ovšem tak úplně pravda. Autoři obrazů, namalovaných naivním stylem sice často bývají samouci, není to ale pravidlem.

Rousseau

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a8/Henri_Rousseau_-_Combat_of_a_Tiger_and_a_Buffalo.jpg

Co tedy mají naivní malíři s určitostí společného? Především je to styl malby, výběr motivů a jakýsi pocit, který jejich obrazy v diváku vyvolávají. Způsob malby vypadá jednoduše, prostor je často různě deformovaný a perspektiva všelijak pokroucená, přesto malíři často velmi propracovávali detaily.

 

Zobrazovali vlastní sny, skrze symboly odhalovali své osobní světy a představy, obrazy jsou zvláštně hravé a poetické a nenajdeme v nich většinou nic temného ani děsivě znepokojujícího. Z obrazů je cítit pohoda, upřímná radost a harmonie a také trocha dobrodružství. Mnoho kritiků, zastávajících moderní styly, toto umění odsuzuje, jiní v něm naopak vidí jistou ušlechtilost a podporují talent neškolených malířů.

 

Prvním z obdivovatelů těchto umělců byl sběratel a osvícenec Wilhelm Uhde, který v nich spatřoval čistotu nezkažené lidské duše a líbil se mu jejich srdečný přístup k tvorbě. Nejznámějším představitelem naivního malířství je bezesporu Henri Rousseau. V jeho dílech najdeme většinou exotické fantazijní krajiny, ale i scény z běžného života. Byl fascinován světem džungle, ačkoli nikdy neopustil rodnou Francii, ale právě proto si pravděpodobně exotické kraje stále představoval. Inspirací mu byly příběhy vojáků, kteří se vrátili z války v Mexiku, pařížské botanické zahrady a ilustrované knihy. Když maloval portréty, postupoval většinou tak, že nejdřív namaloval pozadí s nějakou z oblíbených částí města a pak se přesunul do atelieru, kde do takto připraveného plátna domaloval postavu.

 

Jeden z takových obrazů, v tomto případě umělcův autoportrét, si dokonce můžeme prohlédnout v Praze v Národní Galerii.

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)