Malujeme pastelem

28.02.2015 13:01

Pastelem rozumíme křídu, která má nesčetné množství barevných odstínů. Je to výtvarná technika, která je jakýmsi rozcestníkem mezi malbou a kresbou. Barvy se mísí a roztírají přímo na papíře. Pastely jsou zářivé a oplývají nádhernými barvami.

Pastely

Celý článek zde...

Používá se několik druhů pastelů. Tvrdé pastely jsou nejpoužívanější. S nimi budete mít zkušenost jistě již ze základní, či střední školy. Jsou slisované do tyčinek a jejich barevná škála je obrovská. Pro precizní kresbu můžeme tyto pastely seříznout do špičky a docílit tak vykreslení i nejmenších detailů. Díky velké ploše lze naopak nanášet na povrch i velké množství barvy, které pak prsty či houbičkou roztíráme. Výsledný obraz je nutné zafixovat, neboť pastel má tendenci z povrchu odpadávat. Fixací se bohužel vytrácí zářivost.

Dalším druhem je pastel měkký, který je ale prozatím výsadou zahraničních výrobců. Na první pohled se od tvrdého příliš neliší a lze je i kombinovat. Rozdílem je, že měkké pastely jsou zářivější a poskytují větší barevnou škálu. Pastely jsou také křehčí, více se drolí a lámou. Na závěr je třeba jej opětovně zafixovat.

Třetím druhem jsou olejové pastely. Nedrolí se, jsou více přilnavé, a proto je nemusíme na závěr fixovat. Vzhledem k tomu, že jejich pojidlem je olej, není tedy vhodné je kombinovat s předešlými technikami. Můžeme při malbě použít i terpentýn. Také se nedají míchat, a proto doporučujeme pořídit si širší škálu barev. Můžeme také použít kombinaci olejového pastelu a olejových barev.

Poslední jsou suché pastely. Tzv. „pastely ve dřevě“. Používají se buď samostatně nebo v kombinaci s měkkým či tvrdým pastelem. Tvoříme jimi detaily nebo si naopak námět předkreslujeme.

Pastelem tvoříme na speciální, hrubší papír. Můžeme si také zvolit jeho barevný odstín, kterým mnohdy docílíme vytvoření speciálních efektů. Papír je vhodné mít připevněný na tvrdý podklad, neboť na pastely musíme mírně tlačit.

Při práci je vhodné mít po ruce hadřík na utírání rukou. Také jistě využijete plastickou gumu. Používat můžete buď konec (špičku) pastelu, nebo celou jeho hranu, nebo s ním jen stínovat, či šrafovat.

Zajímá vás tato technika? Chcete se stát „Mistrem pastelu“? Není nic jednoduššího než navštívit náš ateliér. Těšíme se na vás!

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)