Jaký byl rok 2013 pro ateliér Malování kreslení? Chvíle bilancování a přání do budoucna...

28.12.2013 13:28

 

Většina z nás na konci roku je donucena snad vánočními prázdninami, dlouhými oslavami či rodinnými návštěvami popřemýšlet a zavzpomínat, co se dělo v roce stávajícím a tak trochu zauvažovat, cože přinese rok následující. Asi Vám také hraje v hlavě slovo bilancování, tak sem s ním... Možná máte také připraveno pár předsevzetí typu - chtěla bych začít chodit pravidelně cvičit, chtěla bych se naučit francouzsky, ráda bych navštívila New York, ráda bych trávila více času s přáteli, ráda bych méně pracovala... Stejně tak jako lidé, bilancují na konci roku kromě prezidentů i celé rodiny, firmy, společenství a i malířské ateliéry shrnují rok uplynulý.

 

  • Tedy jak to bylo s ateliérem Malování kreslení v roce 2013? 

V roce 2013 prošlo branami našich ateliérů přes 7000 studentů, pomalovalo se kolem 2 tun papíru a namalovalo se přes 38 000 obrazů a 6000 dětských obrázků. Odpověděli jsme na více jak 18 358 Vašich mailových dopisů, přijali jsme více jak 15 000 telefonátů. Konalo se 12 výstav a 12 vernisáží, jeden malířský plenér. Děkujeme!

 

  • 2 tuny papíru
  • 42 000 obrazů a obrázků
  • více jak 18 358 mailů
  • více jak 15 000 telefonátů
  • ...

 

Ale ateliér Malování kreslení se úplně tak do čísel dávat nedá  - co je pro mě asi nejdůležitější je to, že se podařilo udržet ateliér jako "krásné místo na zemi"... Možná se to zdá k neuvěření, ale stále mě baví otevřít dveře ateliéru a vstoupit do tohoto světa, který jsme si zde vytvořili. Je to místo, kde člověk potká své přátele, kde si ráda dám kávu a dozvím se drby... Mám ráda ateliér během lekcí, kdy mohu z recepce poslouchat výklad lektora a zdravit se s lidmi, kteří malují v malířském ateliéru, sochají v sochařské dílně či točí na kruhu v keramické dílně. Ráda nakukuji přes rameno a dívám se, jak obrazy vznikají. Občas do ateliéru jedu "mimo pracovní dobu", to je ateliér celý jen pro mě, je tichý, podivně prázdný. Dívám se v klidu na obrazy na stěnách, které čekají na další lekci a své dokončení. Jsem nadšena, když jsou stěny plné připravených pláten, ateliér voní terpentýnem a tiskařskými barvami. Kontroluji zásoby kávy, sušenek, barev a toaletního papíru... V těchto chvílích mám pocit, že si se mnou ateliér tak nějak tiše povídá, že je rád, že tam jsem. Občas cítím povinnost ateliér pouklidit, udělat ho hezčím. Je to pro mě něco jako magie v prostoru - rozmísťovat v něm květiny, vázy či jiné věci do zátiší, uklízet. Často do něj přináším z domova vlastní věci, aby se hezky zabydloval. Každý koutek ateliéru, každé místo, vše mám ráda do detailu krásné. Líbí se mi vnímat lidské doteky a energie, které v ateliéru jsou či jím procházejí. Rozmalovaný obraz na stěně, schnoucí barvy na paletě, nedopitý hrníček od kávy, malířský plášť na věšáku, dětské růžové bačkůrky.

Podle mě malování, či tvoření jako takové, působí něco jako harmonizování prostoru. Vnímají to i nově příchozí, prostě je jim v ateliéru dobře a vrací se opakovaně - třeba jen na kus řeči či kávu. 

 

Možná to bude znít jako klišé, ale úplně nejvzácnější věc, kterou v rámci ateliéru vnímám a za kterou jsem vděčná, jsou lidé, se kterými pracuji. Ať jsou to naši či externí lektoři, kterých nyní pro ateliér pracuje více jak 60, všichni naši recepční, dodavatelé výtvarných potřeb, samotní umělci, naši studenti... Skoro si někdy říkám, že snad musím přitahovat citlivé, empatické, inteligentní a úžasné lidi.

Bez mé pravé ruky Pavlíny, bez asistenta Bedřicha, bez Žanety, vedoucí dětských kroužků, bez administrativní výpomoci mojí sestry Jitky by ateliér nebyl a ani nemohl být tím, čím je. Vážím si energie všech, kteří mi pomáhají, vnímám velké úsílí a zároveň lásku s jakou svoji práci děláte. Děkuju!

 

Ateliér je vlastně nyní úzce spojen s mým životem, mojí práci neříkám práce, prostě díky ateliéru "žiju svůj život" každý den, někdy od brzkého rána do hluboké noci. Díky ateliéru potkávám lidi, prožívám příběhy, poznávám svět a když se to tak vezme -  asi i sebe. Učím se mnoha věcem a baví mě to. Konec jednoho roku a začátek nového je podle mě krásný čas na "vysílání přání"... 

 

Přeju si, ať je pro nás rok 2014 rokem zdraví, lásky, radosti a když zbyde čas, tak i malováním... Nina Mainerová

 

PS: Mile mě překvapil Bedřich a Pavlína, zítra děláme přednovoroční megaúklid ateliéru!!! :)

 

Fotogalerie: Jaký byl rok 2013 pro ateliér Malování kreslení? Chvíle bilancování a přání do budoucna...

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)