Kresba

19.02.2015 16:16

„Kresba je základem malířství.“ - Michelangelo

Kresba patří k nejstarším výtvarným projevům člověka. Její vývoj byl velmi dlouhý. Již v pravěku tvořili lidé kresby na skály, kosti zvířat. V současnosti je kresba základem každé výtvarné činnosti.

Kresba

Celý článek zde...

Kresbou rozumíme zobrazování na plochu pomocí linie, bodů a jejich kombinací, přičemž účel kresby ovlivňuje její vzhled. Kresbu ovlivňuje především osobnost člověka a v ne poslední řadě také to, čím kresbu tvoříme. Při kresbě je důležité držet „nástroj“ volně v ruce a tahy musí vycházet z ramene.

Nejpoužívanějším kreslícím nástrojem je tužka. Její náplň je z grafitu a má různé stupně tvrdosti, podle kterých se liší i sílá linie. Běžně se také  používají pastelky (můžeme používat např. akvarelové pastelky, které vytvářejí měkčí stopu a lze je rozmývat štětcem namočeným do vody), uhel (jeho stopa je velmi výrazná. Neulpívá tolik na papíře a lze jej rozmazávat a vytvářet přechody. Výslednou kresbu bychom měli zafixovat. Pro velký formát doporučujeme přírodní uhel, neboť nabízí širokou škálu tahů a lze ho používat v širokých liniích).

Dalšími „nástroji“ jsou pastelky, voskovky, křídy, olůvka, pera a tuš (pro kresbu tuší se musíme obrnit velkou dávkou trpělivosti a musíme být velmi pečliví. Tuše můžeme různě ředit a používat různé barvy. Můžeme ji také doplnit o tahy štětcem). Tenká vrstva se uvolňuje na dvourozměrný materiál a zanechává za sebou viditelnou stopu. Kreslit můžeme na papír, ale i karton, plátno, desky, plast, kůži a na další vhodné materiály.

Při kresbě používáme jednu barvu, obraz tvoříme pomocí čar a podklad pokrýváme pouze částečně. V minulosti byla často užívána tz. „Lavírovaná kresba“. Je rozmývána pomocí mokrého štětce, nebo namočeného do řídké tekuté barvy. Kresbu využívají převážně sochaři, malíři a architekti, kteří si zkouší a ujasňují kompozici připravovaného díla.

Při kresbě na papír má vliv zvolená struktura a tón podkladu na celkový náhled nakresleného obrazu. Podklad lze předem zabarvit akvarelovými, či akrylovými barvami. Papír je třeba připevnit k pevné podložce. Nejlépe je připevnit ho na stojan, což je i mnohem pohodlnější. Kresbu pak lépe vidíme. Může se nám hodit také plastická guma a fixátor. Technika kreslení je vždy na autorovi díla. Buď nakreslíme pouze pár linií, nebo můžeme vše rozkreslit do nejmenších detailů. Kresba pak může nahradit např. fotografii.

Ještě váháte? Přijďte k nám a vyzkoušejte si kresbu na „vlastní kůži“.

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)