Kresba tuší

31.03.2015 21:58

Jakou tuš si pořídit?

Tuš je řídká barva, podobná inkoustu, která je v dostání v různých barvách, klasicky se ovšem pro kresbu používá černá. Kvalitní tuš by měla být rozředěna destilovanou vodou. Můžete si vybrat mezi voděvzdornou, nebo dále vodou ředitelnou. Nejčastěji se kreslí tuší indickou, dostupná je ale také čínská, která se prodává v tuhém stavu a výtvarník si jí musí sám rozředit ve speciální keramické mističce.

Čínská tušová malba

Celý článek zde...

Čím kreslit?

Pro kresbu tuší jsou vhodné různé druhy per. Pokud se chcete zabývat kaligrafií, je dobré si pořídit speciální bambusové pero. Dá se kreslit také pravým husím brkem nebo rákosovým perem jako za starých časů. V dnešní době se nabízí celá škála psacích per a fixů s různými hroty, které se nemusí neustále namáčet do tuše. Tato pera však nenabízejí tolik možností v tvorbě. Ideální tedy je, pořídit si takzvanou "násadku", což je dřevěná nebo plastová tyčinka, do které se dají nasadit různé druhy kovových per. Těch je dobré mít v zásobě několik, pro různé typy kreseb, a každému také vyhovuje jiný tvar špičky pera. Ta může být zcela ostrá, plochá, kulatá, či zkosená, od nejtenčích až po velmi tlusté.

 

Jaký použít papír?

Perem se nejlépe kreslí na hladký papír s neutralizovanou kyselostí. Ten totiž brání tomu, aby se tuš roztékala a rozpíjela. Měkčí papír má tu výhodu, že se na něm dá pomocí korekčního činidla kresba snadno opravovat. Z lepenky nebo překližky se zase dají čáry jednoduše seškrábnout nožem.

 

Jaké jsou techniky perokresby?

Perokresba může být velmi přesná, ale i naprosto uvolněná. Můžete pečlivě šrafovat tenkým perem, nebo vytvořit expresivní kresbu se záměrným využíváním kaňek a rozpíjení. Šrafovat se dá jak rovnými čarami, tak nahodilým "čmáráním". Zajímavá je také tečkovací technika, nebo "sprejování" zubním kartáčkem. Nezapomínejte, že nejen u kresby perem podle modelu je důležité, postupovat od celku k detailu. Pero se výborně hodí také k dokreslování například akvarelových maleb.

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)