Když umělci inspirují napříč časem II.

02.11.2017 19:45

V minulém blogu jsme mluvili o písni, která se inspirovala Vincentovým životem. Co Vincenta přimělo k tomu, aby vytvářel takové obrazy? Pojďme teď společně prozkoumat některé chvíle jeho života a umění.

Vincent Van Gogh

Celý článek zde...

Vincent Van Gogh byl nizozemnský malíř, který za svůj krátký život vytvořil veliké množství obrazů. "Van Goghovo dětství a dospívání probíhaly zcela obyčejně. S uměním starých mistrů se mladý Van Gogh poprvé setkal v šestnácti letech, kdy byl v Haagu zaměstnán v kanceláři obchodníka s obrazy Goupil&Cie. Vincent žil dokonce i v Anglii, aby tam bez nároku na odměnu učil na malé škole u zálivu Ramsgate a poté v Isleworthu. Snažil se malovat, ale také se obrátil k duchovnímu životu a později studoval teologii.

Vincent se také věnoval intenzivnímu studiu starého umění. Jeho vlastní obrazy pak měly přímý odkaz na tvorbu vlámských mistrů sedmnáctého století, byly stejně tmavé a plné barev země. Van Gogh věnoval pozornost detailům, neobyčejným rysům tváře, rukám a lidským výrazům, hluboce si uvědomoval problémy světa a společnosti.

Jedinou podporu a útěchu v jeho temném životě naplněném utrpením dával Van Goghovi jeho bratr Theo. Van Gogh mu napsal nespočetně osobních dopisů, naplněných silnými city, nehasnoucím nadšením a neobyčejnou láskou hraničící s mytickou oslavou života a umění. Dopisy Theovi se staly Van Goghovým deníkem a jeho přímým oslovením světa.“ (Glenn, 2008)

Zdroj: https://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=683

 

Více o Vincentově životě se můžete dozvědět třeba i ze skvělých a volně přístupných dokumentů na Youtube. Doporučit můžeme dokument Příběhy mrtvých – Vincent Van Gogh. V tomto dokumentu se také dozvíte mnohem víc o smýšlení a životních zkušenostech toho velkého umělce.

 

.

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)