Ilustrace nejen pro děti

30.03.2013 08:32

 


V dnešním pojednání bych se ráda věnovala dětské ilustraci, poměrně opomíjené formě umění, která však svým způsobem na společnost působí velmi výrazně a se kterou se setkal doslova každý z nás.


Knižní trh je nejen v poslední době zaplavován dětskými knihami s ilustracemi rozdílných kvalit uměleckých i technických. Zdaleka ne všechny z nich jsou stejně okouzlující jako např. Čapkova Dášenka, Ladův Kocour Mikeš, či snad Smetanův Rákosníček. Často se na náš trh dostane plno podprůměrných „komerčních“ knížek pro děti, u kterých jediné, čím se mohou pyšnit, je nálepka made in „big country“ a které by duševně zdravý rodič alespoň průměrné inteligence v zájmu vlastních ratolestí měl rituálně zakopat na dvorku jako výstrahu budoucím generacím…
Ale abych zcela neodbočila od tématu, ráda bych Vám dnes představila autorku, která upoutá jak svou tvorbou, tak schopností rozvíjet a probouzet dětskou fantazii a která velmi ráda experimentuje s řadou technik, i barev.


Její jméno je Kateřina Sechovcová, která vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze obor Scénografie a následně Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze nejprve v ateliéru Textilní tvorby později v ateliéru Ilustrace a grafiky u Mgr.A Juraje Horvátha. Tam také v roce 2010 studium ukončila.


V současné době si můžete prohlédnout část její tvorby na výstavě „Příběhy na dobrou noc i den“ která probíhá do konce března v Divadle Minor (https://www.minor.cz/ponorka-vystavy).


Zde se můžete pokochat například krásnou ilustrovanou knihou beze slov „Kouzelný polštář“. Tato kniha začala vznikat již na její stáži ve Francii v ateliéru ilustrace na École Superieure des Arts Décoratifs à Strasbourg a hlavní hrdinkou je zde červená kočička namalovaná na vzoru povlečení na polštáři, která přeskočí na maminčinu sukni a zažívá nejrůznější dobrodružství…


Pokud to ještě stihnete, doporučuji navštívit její výstavu, neboť krása a vtip její tvorby nejlépe vynikne právě ve chvíli, kdy se nachází přímo ve Vašich rukách a osobně moc doufám, že její knihy v knihkupectvích uvidíme již brzy a následně také na vlastním klíně při prohlížení s nejmladšími členy rodiny.

 

Všechny Vás zdraví, Verča

 

Knižní ilustrace

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)