Gustav Klimt

09.04.2015 21:25

Gustav Klimt byl vídeňský malíř, působící na přelomu 18. a 19. století. V dětství byl otcem připravován na povolání zlatníka, projevil však kreslířský talent a tak byl už ve 14 letech přijat na uměleckou školu.

Klimt - Dáma s rukávníkem

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://www.ngprague.cz/userfiles/expozice/max/53b14230855ea60044517482.jpg

Málo kdo ví, že Klimt měl také mladšího bratra, se kterým na začátku své kariéry malíř spolupracoval v dekoratérském atelieru, ten však bohužel v mladém věku zemřel. Prvním velkým úkolem bratří Klimtových byla výzdoba kunsthistorického musea ve Vídni. Tento projekt byl velmi úspěšný a Klimtovi pak neměli nouzi o další zakázky. Později Klimt začal malovat více samostatně a do jeho tvorby se začal promítat nádech dekadence a tajemného napětí, typického pro přelom 19. století. Hlavním motivem pro malíře byly ženy, které maloval a kreslil ve všech možných polohách, nahé i krásně oblečené... Některé jeho obrazy působily eroticky a tak byl veřejností donucen své modelky zpodobňovat zahalené, tím se však svůdné napětí spíše ještě zesílilo. V roce 1890 malíř přijal významnou zakázku od Vídeňské university, kde vyzdobil stěny malbami, ovlivněnými myšlenkami Freuda a Nietzscheho. Setkal se ovšem s přísnou kritikou, kvůli údajně pornografickému podtextu, a tak se malíř vzbouřil a od té doby odmítal jakoukoli podporu od státu. Svou nespokojenost vyjádřil spolu s několika dalšími umělci, založením skupiny Secese...

Milovníky díla Gustava Klimta jistě potěší, že je do konce května v pražském Veletržním paláci vystaven vzácný Klimtův obraz Dáma s rukávníkem.

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)