Graffiti pro seniory

05.08.2015 13:14

V Lisabonu nesprejují na zdi jen mladí umělci, vznikl zde zajímavý projekt, jehož cílem je zapojit do současného uměleckého dění také seniory. Za tím stojí organizace LATA 65, která se zaměřuje na kulturně-osvětové akce.

Lata 65

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://images.mentalfloss.com/sites/default/files/lata65_10_0.jpg

"Lata" znamená v portugalštině plechovka a 65 je věk, kdy lidé odcházejí do důchodu, název organizace je tedy velmi přesný. Stovky seniorů tento nápad zaujal a tak pravidelně navštěvují workshopy, kde se od mladíků učí techniky graffiti. Zajímavé je, že o obyčejné kurzy háčkování, oproti sprejování skoro nikdo nejevil zájem.

 

Na první lekci se dozvědí něco o historii pouličního umění. Později je zkušení sprejeři naučí, jak si vytvořit vlastní podpis, neboli tag. Nakonec si senioři vyrobí vlastní šablonu a mohou vyrazit do ulic. Tento "gang" nadšených důchodců jednou dokonce zastavila policie, a i když samozřejmě měli povolení ke sprejování na zdi, dobrovolně jeli na policejní stanici jako na exkurzi. S oblibou sebou berou svá vnoučata, které samozřejmě koníček svých babiček a dědečků milují a rádi se k malování na zeď občas připojí. Projekt už se šíří i do dalších portugalských měst a určitě se časem rozšíří také do dalších zemí!

 

 

Fotogalerie: Graffiti pro seniory

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)