Dějiny Egypta

03.02.2015 23:38

Říše starověkého Egypta se rozkládala v údolí delty řeky Nil, díky které byla půda velmi úrodná a sklizeň tedy mohla být i několikrát do roka. Hovoříme o období 5000 – 300 př.n.l.  Umění Egypta bylo úzce spojeno s vírou v posmrtný život a uctívání mnoha božstev. Král faraón byl ztělesněním boha slunce na zemi a tak mu byla přímo podřízena celá kultura a umění. Nejstarší památky pocházejí z období Staré říše a z Dolního Egypta, jejímž centrem bylo město Memfis. Zde také vznikly jedny z prvních pyramid. 

Pyramidy Egypt

Celý článek zde...

Pyramidy byly doménou a chloubou Egypta. Byly to promyšlené monumentální stavby ve tvaru jehlanu. Dávali si je stavět faraóni, jako své hrobky, ale zřídkakdy se dožili jejich dokončení, neboť stavba trvala i desítky let. Egypťané využívali znalosti z fyziky a mechaniky a díky kladkostroji, který vynalezli, si usnadňovali práci. Nejstarší pyramida připomínající zikkurat je v Sákkaře (Džoserova pyramida). Další známá a také nejvyšší pyramida se nachází na pláni v Gíze a je to Cheopsova pyramida. Je vysoká 146 metrů a její strana měří 230 metrů. Je postavena z více než 2000 000 kamenných kvádrů.  Další zajímavostí je Sfinga, taktéž nacházející se v Gíze. Je vysoká 20 metrů a vypadá jako socha zvířete s lidskou hlavou.

Podobné prvky jako v Egyptě používáme dodnes. Jsou to např. pilíře, sloupy, ploché stropy, nádvoří… Obelisky byly štíhlé a vysoké a byly používány k náboženským účelům. Často byly zdobeny hieroglyfy a byly dopravovány do Paříže a Říma.

Egypt také disponoval dostatkem kamene, takže bylo velmi rozvinuto sochařství, jejímž námětem byli především panovníci a božstvo. V pozdější době dokázali vyrýsovat i modelaci obličeje. Sochy byly malovány a do očí jim byly vkládány drahokamy. Příkladem je socha královny Nefertiti. Vytvářeli také pohřební masky. Nejznámější je vytepaná ze zlatého plechu, zdobená drahokamy, která sloužila jako součást sarkofágu pro samotného Tuanchamóna.

Počátky malířství souvisely se vznikem písma. Základem byly obrázkové znaky (téměř 1000), zvané hieroglyfy. Také používali přírodní hlinky na omítce, které nanášeli rákosem. Vzdálenost vyjadřovali tím, že umístili objekty nad sebe.  Na jednom obrazu měli různá měřítka postav – dle důležitosti. Postavy byly strnulé a hlavy a končetiny byly zachycovány z profilu. Trup a oko zepředu.

Závěrem jedno Egyptské přísloví: „Svět se obává času a čas se obává jen pyramid.“ Ale jak je vidět, dodnes je jejich monumentálnost našim očím na odiv.

Dějiny Egypta

 

Kristýna Čejková  Kristýna Čejková

„Nejdříve je třeba se naučit tomu, o čem píšeš, potom je třeba se naučit psát. Na jedno i druhé padne celý život.“ Jmenuji se Kristýna a na světě jsem již téměř 30 let. Už ve škole mě vždy bavily dějiny, zajímám se o dávné i nedávné kultury, o výtvarné umění a baví mě dávat věci do souvislostí. Velmi ráda se psaným slovem podělím o zajímavé informace s vámi, milí čtenáři. Budu psát nejen o historii a technikách, ale budu vám přinášet i zajímavé rozhovory a reportáže z různých výstav a zajímavých designových akcí. Stanu se vaším (doufám oblíbeným) průvodcem. Jsem amatérská blogerka/básnířka/spisovatelka, jejíž nejlepší přítelkyně je klávesnice. Píši nejenom o umění a historii, ale také vtipné fejetony o životě, zúčastňuji se i spisovatelských soutěží. Psaní mě baví a naplňuje. Doufám, že pro vás budou moje texty přínosné, a že strávíte příjemné chvíle při jejich čtení.

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)