Barevné umění nabistů

22.04.2015 19:58

Nabi rudovous, Nabi krásných ikon a Nabi japanista. To byly přezdívky slavných malířů, kteří se na přelomu 19. a 20. století scházeli v jednom z pařížských atelierů, aby diskutovali o barvách a kompozicích a o nových způsobech uměleckého vyjadřování.

Nabisté - Denis Mauric.

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/9a/Maurice_Denis_-_Wave_-_Google_Art_Project.jpg

Pod těmito krycími jmény se neskrývá nikdo jiný než Paul Sériuser, Pierre Bonard a Maurice Denis. Do jejich skupinky měli přístup také malíři Paul Gaugin a Alfréd Jarry. Název skupiny - Nabis, vymyslel hebraistický básník Henry Cazalis, a v překladu znamená "proroci".

 

Podnět k vytvoření skupiny dal Paul Gaugin mladému Sériuserovi v roce 1888. Přiměl ho tehdy k úplné změně malířského stylu tak, že mu dal jakýsi návod, jak namalovat krajinu. Gaugin chtěl, aby jeho učenec zkusil malovat více kontrastně a tak mu řekl, aby strom namaloval tou nejkrásnější zelenou kterou měl na paletě a aby si uvědomil, že stín může být úplně jasně modrý. Tímto malým obrázkem, který Sériuser namaloval na kousek překližky, nadchl a inspiroval své spolužáky a společně se od té doby snažili o rozvíjení tohoto stylu.

 

Kladli důraz především na kompozici obrazu a kontrasty barev. Zdůrazňovali velké barevné plochy a souvislé kontury. Jak napovídá přezdívka jednoho z nabistů; Maurice Denis - Nabi japanista, malíři nacházeli často inspiraci v krásách japonského dřevorytu. Kromě Gaugina na ně měl také vliv Odilon Redon se svou velkou imaginací a mytologicky dekorativní Gustave Morreau. Pestrobarevná díla nabistů měla později významný vliv hlavně na užité umění. Ovlivnili vzhled tehdejších plakátů, divadelních dekorací a knižní ilustrace...

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)