Zavrhovaná skupina umělců "The Group of Seven"

09.04.2015 22:13

"The Group of Seven" byla skupina umělců, kteří mezi lety 1920 a 1960 malovali krásy kanadské divočiny. Záměrem této, původně sedmičlenné skupiny bylo, jakýmkoli způsobem obohatit kanadské umění. K tomu je dovedl tehdejší názor většiny místních obyvatel, že mít na stěně tamní přírodu je záležitostí špatného vkusu, a kanadské umění bylo považováno oproti tomu evropskému za naprosto podřadné. Autoři proto měli velký problém s prodejem svých obrazů.

Když se v roce 1926 objevilo v muzeu National Gallery of Canada dílo jednoho ze členů této "sedmy", vyvolalo to bouřlivé protesty. Lidé tvrdili, že tato malba je naprosto zvrhlý brak. Předsudky tehdejší společnosti byly dokonce tak velké, že jeden obchodník požádal vládní úředníky, aby obrazy tohoto typu nebyly vystavovány v zahraničí, protože by to mohlo nepříznivě ovlivnit přistěhovalectví! Že veřejnost styl těchto malířů tak zavrhovala, je opravdu podivuhodné. V Evropě, jejíž umění Kanaďané tak obdivovali, v té době už vznikala první kontroverzní abstraktní díla.

Umělci z Group of Seven však nepoužívali žádné pobuřující, moderní prvky a stále se drželi akademické tradice impresionismu. Co tedy bylo na těchto obrazech pro tehdejší diváky tak odpuzující, dnes není moc pochopitelné. V současné době tato skupina reprezentuje hrdost Kanaďanů na krásy jejich země.

The Group of Seven

Zdroj obrázku: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/5a/67/1f/5a671f26bf5661851e20aecdb6e32744.jpg

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)