Vánoční tradice z celého světa dle ilustrátorky Marie Muravski

11.12.2017 11:28

Čas Vánoc se kvapem blíží a mnozí z nás už pociťují radost z toho, že budou péct „to své“ cukroví nebo už konečně ozdobí vánoční stromeček a pověsí na okno vánoční světýlka.

Podívejte se s námi na obrázky od ilustrátorky Marie Muravski, která zpracovala sváteční tradice na Vánoce a Nový rok z celého světa, a to podle krajin, ve kterých jsou obvyklé. 

Vánoční tradice v České republice

Celý článek zde...

 

 

Marie nezapomněla taky na Českou republiku a zvyky zdejších mladých volných děvčat. Když prý hodí boty za svoje ramena a jejich špička po spadnutí na zem ukazuje směrem k vchodovým dveřím značí to, že se v příštím roce dívka vdá.

Naopak svobodné dívky v Bělorusku vkládají svojí budoucnost do rukou kohoutů. Před nohy si vytvoří hromádky z kukuřice. Hromádka, ze které začne kohout zobat patří té dívce, která se bude brzy vdávat. V Rakousku třeba čtvrtého prosince dají větvičku z třesně do vody a když do Vánoc rozkvete, znamená to pro rodinu hodně štěstí do budoucího roka. O budoucnosti ve Finsku rozhoduje také olovo, které se leje do studené vody. Podle vzniklého tvaru se dá předvídat budoucnost, tvary, které připomínají srdíčka nebo prsteny se dávají těm, kteří touží po lásce. Lásku si projevují i v Anglii prostřednictvím už dobře známého polibku pod vánočním jmelím.

V Portugalsku například nezapomínají na blízké, kteří už s námi nejsou a chystají pro ně místo u stolu. Ve Venezuele je před Vánocemi zvykem jít se projet na kolečkových bruslích a být tak se svojí rodinou. Na Ukrajině se na Vánoce vypráví příběh, že když pavouci zaslechli naříkaní vdovy o tom, že je sama a nemá peníze na to, aby si ozdobila stromeček, začali okolo stromečku splétat své nádherní sítě. Tvrdí se, že vánoční řetězy mají počátky v této legendě.

To, co je pro nás doma úplné přirozené, mohou lidé na opačné straně světa považovat za něco zvláštního. Ale právě tato diverzita a odlišnost dělá náš svět tak krásný a variabilní. Zvyky se ode dveří ke dveřím mění, ale hlavní myšlenka Vánočních svátků je stále stejná. 

Zdroj článku: https://www.vashi.com/unusual-christmas-traditions/Home.html

Fotogalerie: Vánoční tradice z celého světa dle Marie Muravski

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)