Šibori - technika malování na hedvábí

30.11.2013 10:11

Šibori - je tradiční technika malování na hedvábí - pusťte se do úžasného světa batikování hedvábí a dalších látek!

Šibori - malování na hedvábá technikou shiboru


Pokud máte rádi techniku malování na hedvábí, tak tato technika šibori Vás doslova chytne za srdce. Díky tomuto zdobení látek je možné dosáhnout neopakovatelných vzorů, symetrických i asymetrických ornamentů a přírodou inspirovaných motivů. Oproti klasickému pokládání barvy na napnuté plátno či hedvábí štětcem, zde se nejprve látka před samotným barevním upraví - a to např. seskládáním, zvrásněním, stlačením, prošitím, různým svazováním či stáčením a uzlíkováním. Podle typu úpravy, kterou před barvením zvolíte - ovlivníte budoucí podobu obrazu. Věštinou dekorování technikou šibori vycházelo z pravidelných a přesných geometrických tvarů, kde právě dokonalá přesnost snoubená z barevnou volností propůjčují šátku ši hedvábné šále neuveřitelné kouzlo, díky němuž si tuto techniku malování na hedvábí zamilujete. Krásné na ní také je to, že se nekladou meze Vaší vlastní tvořivosti a nápadům - prostě stále je co zkoušet, upravovat a vyvíjet.

Název techniky šibori vychází z japonského slova shiboru, což je výraz pro manipulaci s látkou před barvením. V přesném překladu znamená něco jak mačkání, muchlání, tlačení. V Indii se setkáte s názvem bandhani.

Na tuto techniku barvení jsou vhodné všechny možné materuály - pro velmi přesné vykreslení je moc fajn použít hedvábí, pro jeho jemnost. Čím jemnější látka, tím zřetelnější prokreslení vzorů.

...celý článek zde

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Fotogalerie: Šibori - technika malování na hedvábí

 

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)