Prázdninové čtení 7: Jak se míchají barvy na paletě?

29.07.2015 12:05

Barvy můžete samozřejmě přenést rovnou na plátno jako například malíři uměleckého směru fauvismu, kteří používali jasné, výrazné barvy nebo jako pointilisté, kteří pomocí malých bodů vytvářeli barevné vztahy až na obraze. Ale základní barvy (žlutá, modrá, červená) vám neposkytují všechny důležité odstíny pro vaše zvolené téma, například olivovou zeleň, pleťový odstín, starorůžovou barvu. Ty je naopak přínosné si namíchat a snažit se docílit toho správného odstínu, který vidíte před sebou.

Barvy na paletě

Celý článek zde...

Můžete se inspirovat umělcem Yvesem Kleinem, který si nechal patentovat modrou barvu v odstínu IKB (International Klein Blue). Tuto barvu objevil, když si pro meditaci upravil sklepní prostor. Jelikož tato místnost neměla veliké rozměry, namaloval strop modře, neboť pro něj znamenala nekonečný prostor a duchovní očistu.

 

Určitě oceníte, pokud na míchání barev zvolíte paletu většího rozměru, abyste měli dostatek místa. Barvy, které se rozhodnete používat, si můžete vymačkat na jeden kraj palety a pokusit se si na paletě udělat vlastní řád, který vám bude vyhovovat. Může to být od světlých barev, teplých po studené, nebo si klást takové barvy vždy vedle sebe, se kterými se chystáte zrovna malovat. Určitě je dobré si vzpomenout na Ostwaldův barevný kruh, který vás při prvních krocích bude doprovázet, pomáhat a posléze jej budete používat automaticky. Naučíte se tak pracovat s primárními, sekundárními a komplementárními barvami.

 

Nebo si zkuste na paletě namíchat šedý odstín, když smícháte určité množství modré, hnědé a bílé barvy nebo starorůžovou barvu, když k bílé s trochou červené přimícháte maličko hnědé. Někdy se míchání barev může stát podobným rituálem jako vaření, kdy se budete věnovat přesnému receptu nebo budete postupovat podle své intuice a experimentovat.

 

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)