Origami - japonské umění skládaného papíru

18.12.2012 19:21

 

 

Origami

je původem umění z Japonska, které spočívá ve skládání rozličných motivů z papíru. Výraz Origami v japonštině 折り紙; doslovně znamená skládat papír, složeno z japonských slov oru = skládat a kami = papír. Pravděpodobně vzniklo kolem 9. stol. Origami původně souviselo s náboženskými obřady a k výzdobě šintoistických svatyní. Jako druh zábavy se rozšířilo až v 17. stol.. Do 19. století jeho obliba velmi vzrůstala a šířila se dál, až se z něj stalo skutečně uznávané umění. Dnes je vytváření skládaček origami známé po celém světě.

 

Princip origami spočívá v tom, že z listu papíru, většinou ve tvaru čtverce, případně z jiného materiálu, se jeho skládáním vytváří obdivuhodné smysluplné objekty. Výroba některých objektů spočívá ve stříhání a nastřihování a o takových origami vznikla úplně první kniha, nazvaná “Senbazuru orikata”, v roce 1797, od neznámého autora ). U modernějších skládaček se používá lepidlo i k celkovému zpevnění a konzervování modelu. Kombinacemi základních postupů je možné poskládat papír do nejrůznějších tvarů. V Japonsku jiných i zemích je skládání origami velmi populární. Papírové skládačky se učí už děti v mateřských školkách. Pro zimní olympijské hry v Naganu vytvořil maskoty jeden z největších mistrů tohoto umění, Joseph Wu. To co pro Japonce origami znamená, je vyjádřeno pomníkem dětským obětem atomové bomby v Hirošimě – Děvčátko Sadako trpící leukémií z ozáření, které skládá papírového jeřába, podle legendy se snažila poskládat tisíc papírových jeřábů, aby se uzdravila, ale bohužel nemoc nepřemohla. Za největší osobnost origami se mimo ni považuje Akira Jošizawa. Papírové skládačky nepochází pouze z Japonska. Nejpozději ve 13.stol. se nezávisle vyvíjely také v Evropě. Například ve Španělsku snad každý člověk zná skládanky označené pojmem papiroflexia, což odpovídá japonským origami. V roce 2003 byla i u nás založena Česká origami společnost, která sdružuje nadšené origamisty, pořádá výstavy a semináře, snaží se o šíření informací o tomto zajímavém koníčku.

 

Co se dá jako origami složit? Toho je opravdu velmi mnoho. Z papíru se dá složit prakticky cokoliv. Od nejjednodušších věcí, které zvládnou mladší děti až po velmi složité modely mistrovské úrovně. Můžeme skládat všelijaká zvířata, jako je slon, lev, jelen, žirafa, želva, klokan, pes, plameňák, a další Origami se vytváří ve tvaru ovoce, zeleniny, květin či mnoha různých rostlin. Všichni určitě znáte létající modely jako je vlašťovka, šipka a další. Skládat můžeme třeba krabičky, hvězdičky, přáníčka, rámečky, obálky, domečky, lodičky, čepičky, srdíčka, ozdobičky, mašličky, dráčky, hračky a neuvěřitelné množsví dalších origami.

 

Origami lze rozdělit na několik typů: 1. Pohyblivé, s nimiž se dá manipulovat, hýbat jako například skákací žabička nebo hra nebe-peklo-ráj. 2. Modulární, ty jsou poskládány z více do sebe zasunutých dílu, známé též jako 3D origami. Květinové koule “Kusudama” na ozdobu jsou typem modulárních origami. 3. Mokré, které se dělají z navlhčeného papíru, aby manipulace byla snadnější a obvykle se takto tvoří složité a náročné modely. Pro určité skupiny skládaček je typické, že začínají stejnou posloupností začátečních kroků, mají prostě stejný základ.

Všechny vás pozdravuju, vše dobré přeju, vánoce krásné, a v příštím roce budou se dít zázraky úžasné.

Vaše © Lenka Ur 

Origami - japonské umění skládaného papíru

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 1 | 2 | 3

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)