Prázdninové čtení 6: Na čem se dají míchat barvy?

28.07.2015 12:05

Pokud se chcete odlišit od klasických malířů - třeba jako je Eugene Delacroix, který měl svoji nezapomenutelnou paletu s úhledně pokrytými barvami, která je k vidění v Musée Delacroix - najděte si jakýkoliv podklad různého rozměru, který je především nesavý a hladký. Moderní malíři postupně přestali používat tradiční dřevěné palety, které si dříve umělci specielně nechávali vyhotovit, aby jim padla do ruky.

Paleta

Celý článek zde...

Používáním netradičních způsobů malby, velkých formátů pláten, tekutých akrylových barev... vedlo umělce přirozeně k tomu, aby si palety přizpůsobili pro své malířské postupy. Ve svém domácím prostředí jako je dílna, garáž nebo sklep můžete najít mnoho materiálů, které lze použít jako paletu. Například kachličky, které jsou vynikající, neboť jsou hladké. Paletou se mohou stát i jednotlivé desky dřevěného nábytku nebo lehká sololitová deska z hladké strany. V kuchyni třeba najdete staré nepoužívané porcelánové talíře, které mohou fungovat i jako miska, pokud používáte často řídké barvy.

 

Pokud hledáte nějakou praktickou paletu na jedno použití, která by byla zároveň i lehká, můžete najít ve výtvarném obchodě papírový blok, který má podobu klasické palety, na který malujete a jednoduše po tvorbě vrchní hladký papír odtrhnete a vyhodíte. Praktická a lehce přenosná paleta je plastová slabá destička, plastový jídelní tác. Pokud pracujete na velkých formátech, barvy si lze míchat ve větším množství v plastových miskách, kbelících nebo skleněných nádobách. V jiném případě se dá použít deska ze skla, kterou spíše využijete doma v ateliéru, neboť je těžká a křehká. Avšak oceníte ji, neboť ji můžete používat na jakékoliv účely - olejomalbu, akrylovou malbu, grafiku - a po tvorbě barvy vždy lehce odstraníte.

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)