Modelování ze slaného těsta, aneb jak levně nahradit keramickou hlínu.

03.01.2013 12:36

 

 

 

Slané těsto je takový náš malý modelovací zázrak, je to nejdostupnější modelovací hmota jakou známe. Jen málo kdo může říct, že je těžce dostupná, mouku, sůl a vodu najdeme v každé domácnosti, a proto můžeme tvořit kdykoliv si vzpomeneme, či už je velký statný svátek a všechny obchody jsou zavřeny, nebo bydlíme daleko od města na samotě u lesa a spoustu jiných výmluvných skutečností, proč nevyndat paty z domu.


Slané těsto nám poslouží jako dobře tvárná modelovací hmota, z které můžeme vytvářet plno rozmanitých ozdob, dekorací, postaviček, i prostornějších předmětů, k různým  příležitostem a ročním obdobím.


Co budeme potřebovat:


Hrnek hladké mouky
Půl hrnku soli
Půl hrnku vlažné vody

 

Jak si těsto lehce připravíme:


Do mísy nasypeme hrnek hladké mouky, přisypeme půl hrnku soli, a dobře promícháme.  Postupně přiléváme vlažnou vodu. Na těstě si dáme záležet a hněteme ho tak 15 minut. Pak těsto zabalíme do igelitového sáčku, aby nám neoschlo, a necháme ho odležet 15 minut na chladném místě.


Těsto lze i uměle dobarvit přidáním potravinářského barviva. (to lze koupit v drogerii).  Barvivo se přidává na začátku, smícháme ho v půl hrnku vlažné vody, barviva přidáme takové množství, jak sytou barvu chceme. Platí pravidlo, čím víc barviva tým sytější barva.


Naše rady pro práci s těstem:


Je to výborná modelovací hmota, na které si můžeme vyzkoušet různé techniky, modelovací návyky a dovednosti. Můžeme ho válet, libovolně tvarovat, protahovat, krájet, nastřihávat, strouhat, vykrajovat, zaplétat, zdobit otiskováním různých předmětů, (knoflíčků, špejlí, vidličky, nožíků a tak dále co nás jen napadne) a s trochou fantazie a trpělivosti dokážeme vytvořit spoustu jemných ozdůbek, kytiček, vlnek, copánků, puntíčků a jiných různorodých tvarů.

 

 

Tipy k přípravě:


Nejlepší je pracovat na dřevěném válu
Před válením těsta je dobré pracovní plochu posypat slabě moukou, plát se pak nepřilepí k ploše.
Nebo válíme přímo na pečícím papíru, který nám usnadní přenášení
Ke slepování jednotlivých částí z těsta použijeme "jako lepidlo" vodu. Pokud bychom k sobě jednotlivé části vodou nepřilepili, během schnutí by mohly odpadnout. Také mužem těsto spojit párátkem, nebo špejlí, (hlavně u tvorby postaviček).
Těsto, které zrovna nepoužíváme, přikryjeme igelitovým sáčkem, aby neoschlo.

 


Způsob jak si naše hotové výrobky usušíme a upečeme

 

Hotové výrobky poklademe na plech nebo tác, dáme je sušit k radiátoru, ke kamnům a na jiná teplá místa.  Těsto nám vysychá několik dní. Důkladně usušené těsto je bílé z obou stran, nelepí a je lehce odnímatelné z podložky. Pak naše výrobky potřeme žloutkem rozkvedlaným v trošce mléka. A po té šup s nimi do trouby, pečeme 15- 20 minut na 150° do zhnědnutí.


A na závěr, jak docílit různobarevnosti a neskutečné nápaditosti:


Hotové výrobky usušené ale ještě neupečené, můžeme namalovat  vodovými barvami, opatrně pak s nanášením žloutku aby se barvy nerozpili.

 

Hotové výrobky, které jsou už upečené, můžeme namalovat temperovými barvami, a aby nám barvy zůstali i po kontaktu s vodou je možné pak výrobky zalakovat.

 

Zdobení barvami je další skvělá zábava hlavně pro děti, kreativní výtvory se stanou ještě kreativnějšími.

A na ten největší závěr taková malá ukázka obrázků:

 

 

 

Přeji vám při tvoření spoustu nápadů a skvělé zábavyS pozdravem Míša K.

 

 

 


 

Modelování ze slaného těsta, aneb jak levně nahradit keramickou hlínu.

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 1 | 2 | 3

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)