Manýrismus

20.04.2015 22:59

Manýrismus - tak nazvali počátkem 20. století němečtí kunsthistorici pozdně renesanční umění, které se od typické renesance přeci jen odlišovalo. Umělci osobitým stylem rozvinuli její základní principy, což se projevilo v malířství, sochařství, architektuře, v dekorativním umění, i v literatuře.

Arcimboldo

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Arcimboldovertemnus.jpeg?uselang=cs

Název byl odvozen od italského slova "maniera", které znamená "styl", nebo "způsob".

Malíři v podstatě odmítli harmonický styl Leonarda da Vinciho a hledali vlastní, nové způsoby vyjádření. Ten se vyznačuje především dynamikou; umělci vytvářeli přehnaně protáhlé a svalnaté figury v nepřirozených pózách. Také světelné kontrasty nemalovali tak měkce jako renesanční klasikové, jejich obrazy byly mnohem ostřejší a živelnější a kompozice složitější. Manýristé se oproti svým předchůdcům zabývali více alegorickými výjevy a metaforami.

 

Prvním z průkopníků tohoto stylu byl Rafaelův žák Giulio Romano, který po smrti svého učitele manýristickým stylem dokončil mnoho jeho fresek, což mnoho jiných malířů považovalo za poškození Rafaelova díla a částečně na základě tohoto názoru poté vzniklo hnutí Prerafaelitů, snažících se o návrat k ladné renesanční harmonii.

Někteří kunsthistorici považují za Manýristu i slavného Michellangela, především díky jeho dynamickým sochám na náhrobcích Medicejů. Dále byli bezpochyby manýristy malíři Pontormo, Bronzino, vášnivý Carravaggio a například El Grecco, jehož dílo poznáme podle nepřirozeně dlouhých těl. Jedním z center manýrismu se později stala díky milovníkovi umění Rudolfovi II. Praha, kde tvořili malíři Arcimboldo, Bartolomeus Spranger, Hans von Aachen, sochaři Adrian de Vries a například architekti Aostalli, Gargiolli nebo Filippi...

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)