Malování na hedvábí

28.02.2015 18:40

Pokud jste kreativní a rádi tvoříte, tak malováním na hedvábí podpoříte představivost a ještě si vytvoříte originální kousek, kterým můžete oživit oděvy, či jej použít jako doplněk do bytu, domu. Technika malování na hedvábí pochází z Asie, kde ji začali používat již před několika staletími. V posledních letech se díky dostupnosti materiálu a estetickým vlastnostem stala oblíbenou i v Evropě.

Malování na hedvábí

Celý článek zde...

U nás používáme ke vzorování, barvení dva druhy barev, které se liší svou fixací. Jsou to barvy pro parní fixaci – jsou velmi zářivé a díky fixaci v páře jsou velmi odolné. Dají se ředit speciálním ředidlem. Další jsou zažehlovací barvy – nejsou sice tak zářivé, ale přes to na hedvábí vypadají nádherně. Fixace je nenáročná, neboť se pouze několik minut zažehlují. Výsledek je ale okouzlující. Tyto barvy jsou ředitelné vodou, či speciálními médii a vzájemně míchatelné. Doporučuji si koupit více odstínů barev. Investice se vám vyplatí.

Na hedvábí můžete použít i kontury, díky kterým docílíte ostrých okrajů. Můžeme použít buď kontury na vodní bázi (pro barvy zažehlovací), nebo Gutu založenou na rozpouštědlu (vhodné pro barvy s parní fixací).

Pokud chceme barvu zředit, můžeme do ní přidat také ředidlo, které dodává barvám lepší vlastnosti a zachová jejich odstín. Na hedvábí do ještě vlhké barvy můžeme také nasypat efektovou sůl, která vytváří různé dekorativní obrazce. Jistě se vám bude hodit i míchací běloba, která se přidává do barev pro vytvoření jemných, pastelových odstínů. Také byste měli použít Podkladovou barvu pod akvarel, abyste zabránili stékání barev a mohli malovat bez použití kontur. K malbě používejte štětce různých tvarů a velikostí. Je ale třeba koupit štětce kvalitní, které jsou určené k malbě na hedvábí (vhodné jsou např. štětce na akvarel).

Před začátkem malby je třeba hedvábí hezky vypnout. Doporučuji pořídit si napínací rám. Při práci se rozhodně neobejdete bez ředidla a sklenice s vodou. Také se vám bude hodit paleta na míchání barev a fantomová tužka (nakreslíme si s ní na hedvábí předlohu).

Na hedvábí malujeme konturou – nejklasičtější technika. Malujeme konkrétní motivy a můžeme ji i nenést. Další je akvarelová technika – malujeme do již zaschlých barev a hned po namalování sušíme fénem, aby se barva nerozpila. Při malování na hedvábí je třeba brát zřetel na to, že barva velmi rychle zasychá.

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)