Malířem za dvě hodiny? Ano!

04.09.2014 10:03

Dne 2. září 2014 proběhl v našem ateliéru Den otevřených dveří. Započali jsme ho návštěvou novinářů, pro které byla přichystána ukázková lekce malby pod vedením lektora Ildara Youssoupova. Pánové a dáma si vyzkoušeli malbu akrylovými barvami za pomocí špachtle, neboť ta je pro začátečníky jedním z jednodušších nástrojů.

Ukázková lekce

Celý článek zde...

O tom, jak si novináři během výuky vedli, sepsal článek Václav Hnátek z idnes.cz:

    Stojíte proti váze s květinami, před sebou bílé plátno. Může se stát cokoliv, ale ve skutečnosti se pustíte do malby. Po dvou hodinách perné práce s akrylovými barvami, špachtlí a štětcem se před vámi zjeví cosi, co vzdáleně připomíná vlčí máky. Je vyhráno.

    Člověk, který se kreslení a malování věnoval naposledy v povinných hodinách na střední škole, a to ještě s hodně bídným výsledkem, si s paletou a barvami připadá trochu méněcenný, ale to záhy přejde. Účastník kurzu má k ruce profesionála, který ochotně poradí a předvede i pár tahů. Malíř Ildar Youssoupov mi nejdřív ukáže, že mnou skromně načrtnuté obrysy budoucí kytky nebudou na plátně dost výrazné. Pak se sám chvíli lopotím s mícháním barev a v kritickém okamžiku zase zasáhne profesionál.

    „Musíte střídat tmavé a světlé odstíny, ať je v tom kontrast,“ pouští se Youssoupov do mnou nanesené, dost jednolité vrstvy červené barvy a světe div se, najednou se z fleku, který mohl dost dobře být stopou po vraždě, zjeví docela viditelný květ. „A když se vám tam vmíchá trocha modré, vůbec to nevadí,“ dodává.

 

    A zátiší s vlčími máky je skoro hotové.

    Jeho ruka lítá a na paletě naučeným pohybem míchá barvy, což se snažím napodobit, ale působí to samozřejmě spíš prkenně. Nicméně se daří vykouzlit další z červených květů. Na malířovu radu přidávám tu bělobu, tu trochu hnědé a hned jsou květy různě „nasvícené“. Akryl a špachtle jsou pro začátečníky prý nejjednodušší. „Je to jako skládat mozaiku. Na ty máky nanesete větší vrstvu, uděláte reliéf a díky tomu bude zřejmé, co je na obrazu to hlavní,“ vysvětluje Youssoupov.

    Po dvou hodinách je hotovo. Jsme „zasvinění“ od barev, ale na plátnech se skvějí více či méně věrná zátiší. Z barev na paletě se potom dá udělat krásný abstraktní obraz – pořádná matlanina.

    Nové kurzy začnou 8. září, do té doby se konají zápisy na webové adrese malovanikresleni.cz. Nabídka je pestrá – od portrétů přes figurální kresby a olejomalby až po sochařský nebo keramický kurz. Počítá se s lehce pokročilými i se začátečníky.

    Zdroj: https://kultura.idnes.cz/reportaz-kurz-malba-kresba-ddp-/vytvarne-umeni.aspx?c=A140902_181549_vytvarne-umeni_vha

Malířem za dvě hodiny? Ano!

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)