Lyuben Petrov - Po Apokalypse - recenze výstavy očima Míši K.

17.01.2013 14:01

 

,,Zážitky a prožitky z páteční vernisáže, aneb proč se jít podívat na Lyubenove obrazy.´

 

 

V pátek 11. ledna 2013 byla zahájena vernisáž MgA. Lyubena Petrova, mladého, talentovaného a velice zajímavého malíře. Tato vernisáž probíhala v Galerii Mainerová, která se nachází v prostorách našeho ateliéru malování kreslení, a proto neváhejte a jděte si vystavené obrazy prohlédnout, nabídnou Vám neskutečný zážitek nového moderního malířství.

 

Lyuben je mladý bulharský malíř, který se narodil v druhém největším městě na pobřeží v Burgasu, tam vyrostl a začal s malováním. Maluje od svých osmi let, účastnil se různých výtvarných soutěží. Když sem se ptala, na kterou soutěž si pamatuje nejvíc, byla to soutěž o Pohádce. Velkou podporu měl ve svých rodičích, už od mala v něm viděli velký talent. Vystudoval vysokou školu malířskou v hlavním městě Sofii, v letech 2002-2007, obor malba na stěny. V roce 2008 ho přivedly spletité vody lásky do Brna, kde se potkal s profesorem a akademickým malířem Martinem Mainerem, ukázal mu své práce. Martina Mainera zaujal, a ten ho na to přijal do svého ateliéru, kde studoval volnou malbu do roku 2010.

 

V současnosti se Lubyen věnuje především malbě-volný tvorbě, je lektorem na  kurzech - kresba malba, a začal se věnovat zajímavé práci střihu a úprava videa. Do budoucnosti se chce věnovat umění – malovat, malovat a malovat.

 

Rozhovor s Lyubenem byl moc zajímavý, i po těžké noci a těžkém dni, které strávil přípravami na vernisáž. Pořád se usmíval, a chuť vtipkovat ho nepřecházela.

 

Svoji výstavu sice nazval pro naše zdání tragickým názvem Po Apokalypse, ale pro něj, to byl vtip, na pohled ustrašených lidí a jejich přihlížení ke konci světa a k scifi budoucnosti. Celý soubor obrazů se nese v groteskním duchu. Jeho obrazy jsou odlehčeny humorem, a každý něco znamená.

 

Své obrazy maloval, v dobré náladě, dával do nich veškerý svůj humor, vtip a přesně to mají vyzařovat. 

 

Myslím si, že skoro každý z nás zná sv. Šebestiána, mladého krásného kapitána pretoriánské gardy, který se hlásil ke křesťanské církvi. Pomáhal chudým křesťanům. Byl proto odsouzen císařem k smrti. Tenhle trest provedli lukostřelci, a jeho tělo probodali šípy. A takhle, Lyuben namaloval groteskně, jeden ze svých nejoblíbenějších obrazů.  Modrý sv. Sebastian naší budoucnosti, má vypracované svalnaté tělo, no jeho svrchní schránka chybí, kůže je pryč, a zobrazuje jen krásu svalů. Co mně hodně zaujalo, je detail očí, které se jakoby na nás opravdu koukají. I když je celý probodaný šípy pořád na nás tenhle obraz vplývá pozitivně.

 

Mezi jeho další řadu oblíbených obrazu, a typických pro jeho tvorbu jsou zmutovaná zvířátka budoucnosti, nebo pozůstatky z Černobylu. Tyto zvířata vám poskytnou neuvěřitelnou fantazii, že i zdánlivě neskombinovatělné se dá skombinovat. Dále jsme mohli pohlédnout na obrazy s Divokou americkou amazonkou, japonskou drsnou teanegerkou v pozadí s velkým pokémonem, surfujících zombií, nezapomenutelný pro mě byl obraz Bulharských šamanů, Babylonská věž a další. Mezi obrazy jsme našli i akvarelové kresby, kterými se inspiroval ze života své babičky a dob komunismu.

 

Tyto všechny obrazy maloval docela těžkou časově náročnou technikou, převažoval akryl, olej, ale i kombinace oleje a akrylu, používal hodně olejovo-lazurovou techniku, maloval vrstveně a ne žádné nudně uhlazená díla. Barvy nanášel štětcem a špachtlí. Jeden obraz maloval tak 5 až 20 dní, z čeho nám vyplývá ta časová náročnost. Na výstavě jsme viděli jeho nejnovější díla z roku 2012 a kresby z roku 2013.

 

A na závěr dle Lyubena: Berte apokalypsu s nadhledem, a humorem.

 

A co Vám k tomu dodám já? Udělejte si pauzu ze stereotypního života, nebudete litovat, jděte se na Lyubenovy obrazy podívat. Jsou plné fantazie, radosti a to k životu bezprostředně patří.

 

S pozdravem Míša K. J

 

 

Fotogalerie: Lyuben Petrov - Po Apokalypse - pár obrazů

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 1 | 2 | 3 | 4

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)