Kdo byli "Vorticisté"?

09.04.2015 23:08

V roce 1913 britský malíř Percy Wyndham Lewis společně s básníkem Ezry Poundem založili umělecké hnutí s názvem "Vorticismus". Název vychází z anglického slova "vortex", které se překládá jako "vír", či "smršť".

Blast

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Blast2.jpg

Umělci, hlásící se k tomuto hnutí, se inspirovali především tempem moderního života a malovali výhradně abstraktní obrazy. Byli to většinou chudí malíři, kterým leželi v žaludku boháči z umělecké skupiny Bloomsbury group, jež považovali za své velké rivaly.

I když je patrné, že Vorticisty ovlivnily tehdejší umělecké směry jako například kubismus a futurismus, malíři je komentovali s cynismem. Picasso jim připadal nechutně statický, naturalismus směšný a nudný a futurismus označovali za příliš hysterický. Jejich díla se vyznačují masivními strukturami připomínajícími komplikované stroje. Umělci z této skupiny se pokoušeli vydávat také časopis s názvem BLAST, realizovány byly ale nakonec pouze dvě čísla. Publikovali v nich své teorie, nauky a samozřejmě reprodukce svých obrazů.

Někteří členové se později přikláněli k nepříliš tolerantním myšlenkám fašismu. Lewis například prohlásil, že členové jeho skupiny jsou "výkvět anglosaského génia". Stejně jako se podařilo vydat jen dvě čísla časopisu, došlo k realizaci pouhých dvou výstav Vorticistů. První se konala v roce 1915 v Anglii a druhá o dva roky později v New Yorku.

Skupina definitivně zanikla s příchodem první světové války, která některé umělce stála život a jiní zase ztratili veškeré nadšení pro umění.

Ve 20. století se pak několik zbylých členů snažilo o obnovení myšlenek vorticismu založením skupiny "Group X", což se ovšem příliš nepodařilo, protože tato skupina po první výstavě zanikla...

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)