Jak malovat akvarelovými pastelkami

12.05.2015 10:16

Odborně se technika, při které rozmýváme pigment vodou, nazývá lavírování. Vznikají tak hladké plochy, kde nejsou zřetelně viditelné tahy štětce.

Pastelky

Celý článek zde...

Nejjednodušším materiálem pro lavírování jsou bezesporu akvarelové pastelky. Na první pohled vypadají jako ty obyčejné, mají ale mnohem zářivější barvy, jsou měkčí a hlavně - dají se rozmývat vodou, a tak umožňují vytvořit obraz na pomezí kresby a malby. Rozmytím částí kresby štětcem můžete docílit krásných barevných přechodů a elegantních ploch.

 

Postup je velmi jednoduchý. Je vhodné začít kreslit na takzvaný akvarelový papír. Nejlepší jsou speciální akvarelové bloky, ve kterých jsou jednotlivé papíry přilepené k sobě ze všech stran, tudíž se při rozmývání vodou papír nezvlní, a po zaschnutí obrázku se dá pohodlně odtrhnout.

 

Další možností je, akvarelový papír napnout na desku tak, že se celý navlhčí houbičkou a poté se papírovou lepící páskou přilepí k desce za okraje. Kreslit se pak dá do ještě mokrého papíru, nebo počkat, až uschne, obě varianty můžou být zajímavé, a tak je vhodné si je také obě vyzkoušet.

 

Kreslení akvarelovými pastelkami se příliš neliší od kreslení tužkou. Dají se vytvořit stíny pomocí regulace tlaku tuhy na papír, nebo třeba šrafováním. Tím, že použijeme více barev, se však tato technika řadí spíše k malbě. Můžeme vytvářet v obraze prostor nejen odstupňováním hustoty barvy, ale také barevnými kontrasty. Všimněte si například, že objekt v popředí vynikne, když je namalovaný výraznější barvou než pozadí. Když si začínající malíř uvědomí několik takových základních faktů, při troše píle a tréninku se určitě každému nakonec podaří dosáhnout v malbě iluze prostoru, která činí obraz přitažlivým pro oči.

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)