Ilustrace s vůní nafty a motorového oleje

06.04.2013 13:05

 

 

Zhruba před měsícem jsem se rozhodla navštívit výstavu klauzurních prací na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V jednom z oddělení, které mě nakonec zaujalo nejvíce, byly právě ilustrace.


Zejména mě zde oslovila poněkud netradičně pojatá cestopisná kniha od Petry Josefíny Stibitzové, která zde studuje čtvrtým rokem v ateliéru Ilustrace a grafiky pod vedením Mgr.A. Juraje Horvátha a asistentky Mgr.A. Míši Kukovičové. Její kniha se jmenuje Praha – Berlín – Amsterdam a já si myslím, že tento cestopisný deníček ocení nejen ti, kteří si musejí při svých cestách, stejně tak jako já, brát v dopravních prostředcích Kinedryl.


Na místě jsem se tedy rozhodla, že by se tato knížečka dobře vyjímala v mé sbírce divností a kuriozit, avšak asi víte, jak to dopadá, když jdete někam s přesvědčením, že si zde nic nekoupíte a pro jistotu si tedy nevezmete hotovost…


Nicméně štěstěna stála při mně a já potkala autorku přímo na místě. Hned jsem si na ní vzala kontakt a zamluvila si jeden výtisk.
Při další příležitosti jsem si došla knihu vyzvednout, tentokráte již s příslušným malým obnosem finanční hotovosti a těšila se na dobrodružství. Doma jsem měla možnost si knihu v klidu prohlédnout a prožila jsem si opravdu příjemnou cestu takřka beze slov. Vůbec by mě v tu chvíli nenapadlo, že tyto ilustrace jsou vytvořeny někým, kdo si tuto cestu v pravém smyslu slova neprožil.
Jak jsem totiž posléze od autorky zjistila, že tento deníčkový cestopis vznikl na základě „cesty prstem po mapě“ a to s využitím nejmenované mapové aplikace strejdy Googlu a fotografií autorky z dřívějších cest.


Kresba je provedena lavírovací technikou za použití fialového razítkového inkoustu společně s tuší a je doprovázena vcelku zajímavým ručně psaným příběhem.
Plány autorky do budoucna jsou prozatím jen ve velmi krátkém horizontu, vzhledem k faktu, že za týden odjíždí na studijní stáž do Berlína na Universität der Kunste do ateliéru ilustrace k prof. Henningu Wagenbrethovi, přičemž co vznikne dále, se prý ještě uvidí…

 

Všechny Vás zdraví

Verča

 

Fotogalerie: Ilustrace s vůní nafty a motorového oleje

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu...
<< 1 | 2 | 3

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)