Historie vánočních ozdob

14.12.2015 19:47

Vánoční stromeček, ozdobený skleněnými koulemi, nejrůznějšími andělíčky a světýlky je v dnešní době ve většině rodin naprostou samozřejmostí. Jak tato tradice ale vůbec vznikla?

Vánoční ozdoby

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://luxusnizivotvanilky.files.wordpress.com/2013/12/koule.jpg

Vánoce se staly oficiálním svátkem přibližně ve čtvrtém století našeho letopočtu, tak, jak je známe dnes, se však začaly slavit až ve století šestnáctém. Lidé si ovšem narození Ježíše Krista připomínali spíše skrze rekonstrukce jesliček v Betlémě, buď živým představením, nebo postavy vyráběli z různých dostupných materiálů - ze dřeva, kukuřičného šustí, ale také například z těsta.

Vánoční stromek se začal zdobit až v 17. století v Německu. U nás údajně poprvé spatřili bohatě ozdobenou jedli hosté režiséra Stavovského divadla v roce 1812. Než se ale tento zvyk ujal v běžných domácnostech, uplynulo dalších téměř sto let. Zajímavé je, že stromky se původně věšely ze stropu špičkou dolů. Lidé zpočátku stromky zdobili ručně vyráběnými papírovými řetězy, hvězdami ze slámy sušeným ovocem nebo pozlacenými ořechy. Skleněné ozdoby se začaly vyrábět až přibližně v 60. letech 19. století.

Trendy se různě měnily a vyvíjely. Velký vliv měly světové války. Po té první se například rozšířila výroba papírových koulí obalených skleněnými perličkami. Následně se začala rozvíjet tradice foukaných skleněných ozdob, které neodmyslitelně k Vánocům patří až dodnes. Věděli jste, že se naše tuzemská výroba vánočních ozdob, díky kvalitě i umělecké úrovni, stále řadí mezi světové špičky?

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)