Expo 2015 - Uživit planetu, energie pro život

23.07.2015 10:23

Tradiční světová výstava Expo 2015 se letos koná v italském Miláně a nese název "Feeding the planet, energy for life" (uživit planetu, energie pro život). Klíčovým tématem výstavy totiž je otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety dostatečný přísun kvalitních, nezávadných potravin.

Expo 2015 - plán

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://www.pavilon-expo2015.cz/files/2014-10/02_expo2015plan.jpg

Před dvěma lety proběhla soutěž o architektonický návrh českého pavilonu. Zvítězila dvojice mladých brněnských architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa. Zvolili jednoduchý stavební systém modulární kontejnerové konstrukce, aby se budova mohla po skončení výstavy demontovat a přesunout na jiné místo a dále využít pro jiné účely. Součástí pavilonu je také bazén, který symbolizuje typickou českou touhu po moři a lázeňskou tradici. Návštěvníci se v něm mohou v letních vedrech také vykoupat. I ten bude po skončení výstavy převezen do Prahy, kde oživí část břehu Vltavy. Místo letáků se zde budou rozdávat plavky s potiskem, což je ekologické a vtipné řešení propagace. Budova je tvarem střídmá, záměrem tvůrců je především recyklovatelnost objektu, ekologičnost a šetrnost.

 

Uvnitř je vystavena instalace, která vzbuzuje pozornost médií. Jedná se o multimediální projekt s názvem Laboratoř ticha, jehož autory jsou Jan Tůma a David Sivý. Uvnitř výstavního prostoru vznikla jakási futuristická laboratoř s uměle vytvořeným lesem. Návštěvníci díky moderním technologiím mohou nahlédnout do buněčné úrovně lesního biotopu. Na dvanácti metrech čtverečních tak je odhaleno tajemství světa rostlin. Instalace je stále živá a neustále se proměňuje, tvůrci tak chtěli poukázat na lidskou potřebu spojení s přírodou. Italská média díky nápaditosti tohoto projektu zařadila český pavilon mezi pět nejzajímavějších.

 

Zdroj obrázku: https://img.static.lagardere.cz/koule/edee/2015/07/f201506040993501.jpg

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)