Turecké ebru - tradiční malování na vodní hladině

07.07.2013 14:44

Ebru - turecké malování barvami na vodní hladině

 

  • Ve vodě rozpustíme síran hlinitý, touto vodou se postříká nebo houbou namočí barvený papír. Barvené látky se namočí do roztoku celé a nechají uschnout. Kamenech způsobí, že barvící pigment se na látku či papír přichytí intenzivněji.

 

  • Příprava vodní lázně. Tradičně se pro mramorování používaly organické i anorganické pigmenty, které byly míseny s vodou a kapány na speciální lázeň (což byla voda upravená příměsí, tak, aby byla hustá a vazká). K úpravě lázně se používalo např. psylium. Od 19. století se carregeenan – známý jako Irish moss. Carrageenan je lineární sulfátový polysacharid, extrahovaný z červených mořských řas. Existují různé druhy karagenu, které se používají třeba na vaření a pečení. Extrakt z Chondrus crispus (Irish Moss) se po staletí používal do jídla. Pro vegetariány je to alternativa k želatině. Karagen mech obsahující polysacharidy, které se extrahují vyvařením. Používá se k přípravě karagenového papíru. Též irský mech, karagen nebo alga carageen. Slouží k přípravě karagenového gelu.

 

  • Gel se používá jako nosič, na kterém se vytvářejí obrazce pomocí pigmentu smočeného speciálním sufaktantem, které se pak otiskují na knihařské papíry. Na papíru ulpělý karagen slouží současně jako pojivo.

 

  • V současné době se používají různé druhy karagenu nebo uměle vyrobená hydroxypropyl methylcellulosa (je to látka, která se běžně používá jako příměs do tapetového lepidla). Tyto lázně se používají pro akrylové a olejové barvy. Pro metodu klihové lázně se barvy připravují tak, že se barevné pigmenty smíchají s surfaktanty (smáčedly).

 

  • Nalijete zhuštěný roztok do nádoby pro mramorování. Pokud budete kapat speciálními barvami na povrch takto upravené vodní hladiny, barvy se budou kvůli své hustotě držet na povrhu. Nyní použijte kovové hřebeny, špejle, špachtle, tenké štětce či hřebíky a malujte. Až budete s obrazem spokojeni, vezměte speciálně  ošetřený papír a jemně ho položte na vodní hladinu. Po chvilce papír sejměte z vodní hladiny a nechte uschnout.

 

 

Přihlášení na kurz malování Ebru

Vyplňte prosím níže uvedené údaje:

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

  Tento kurz se vyučuje formou navazujích cvičení inspirovaných dle metody Kreslení pravou mozkovou hemisférou autorky Betty Edwards, nejedná se o klasickou výuku kresby a malby portrétu dle živého modelu, nicméně jednotlivé části cvičení a poznatky v nich zmiňované, můžete při klasické kresbě aplikovat.   Metoda "kreslení pravou mozkovou hemisférou" vychází z...
  Kurz tušové malby je připraven pro malíře, kteří se zajímají o výtvarná díla jako o myšlenku, způsob vyjádření, rukopis nebo jako artikulaci těla. Technika tušové malby je známa již v podobě prosté konturované malby - egyptské malby, které tvůrci zaznamenávali tuší štětcem z rákosu na vápencové úlomky. Nebo můžeme obdivovat kresby či mistrovské studie hnědou tuší Rembrandta,...
<< 1 | 2 | 3

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)