Cena Jindřicha Chalupeckého

08.12.2013 18:45

Cena Jindřicha Chalupeckého je prestižní cena, která je udělována každý rok mladým výtvarným umělcům do 35 let. Byla založena v roce 1990 na základě iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka.  Uděluje ji nezávislá porota; vítěz získá finanční odměnu pro realizaci výstavy a šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku.

Tento rok cenu získal výtvarník Dominik Lang. Podle poroty patří k nejvýznamnějším umělcům v České Republice. Je absolventem pražské Avu a nyní vede atelier sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.  V jeho tvorbě je typická práce s celým galerijním prostorem. Ve Vídni například vestavěl do sklepení instalaci připomínající jeskyni, v Českých Budějovicích zase v září umístil do galerijního prostoru centrální sochu a pracoval s motivem procházení.   Na letošní výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého ve Veletržním paláci vytvořil instalaci Východ západ; vyřezal do výstavní paneláže dva otvory, jimiž proniká do galerie světlo při východu a západu slunce.

 „Zaujala nás především zralost a promyšlenost Langovy intervence do architektury Veletržního paláce. V této jeho práci, tak jako v celé jeho tvorbě, sochařský jazyk a obklopující architektonický prostor vedou stálý rozhovor a udržují potřebné napětí,“ uvedl Christian Rattemeyer za porotu.

Práce jednotlivých finalistů mohla vidět veřejnost v průběhu několika měsíců v rámci celorepublikového doprovodného programu 5 finalistů 5 měsíců 5 míst. Kromě Prahy se umělci prezentovali také v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě a Plzni. Společnost Jindřicha Chalupeckého letos také poprvé pořádala mezinárodní kolokvium o výtvarném umění nazvané Začátek současnosti.

Dominik Lang u okna ve Veletržním paláci

 

 

Dominik Lang - Východ západVeletržní palác - Dominik Lang - Východ Západ

 

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)