Yoko Ono

22.04.2015 20:10

Yoko ono, dnes dvaaosmdesátiletá japonská, stále aktivní umělkyně a hudebnice, má za sebou docela pestrý život. Narodila se v roce 1933 do vysoce postavené japonské rodiny. Rodiče na ni kladli velké nároky, dostalo se jí vyjímečného vzdělání a dokonce byla vůbec první ženou, která mohla studovat filosofii na tokijské univerzitě.

Yoko Ono

Celý článek zde...

Zdroj obrázku: https://sl4artglobal.files.wordpress.com/2013/04/schirn_presse_yoko_ono_painting.jpg

Toužila se ale konvenčním rodičům vzbouřit, a tak odešla do New Yorku studovat umění. Tam se začala scházet s umělci a hudebníky a sama se věnovala skládání hudby. Manželství s hudebním skladatelem Toshihem Ichiyanagiem se nezdařilo, po rozvodu se však brzy provdala znovu, tentokrát za jazzového hudebníka Antonyho Coxe, se kterým se seznámila po svém pokusu o sebevraždu v psychiatrické léčebně. Ani toto manželství nebylo harmonické a tak umělkyně nakonec našla štěstí až se slavným členem skupiny Beatles, Johnem Lennonem.

V té době se stala součástí uměleckého hnutí Fluxus, zabývala se videoartem, hapenningy, tvorbou uměleckých objektů a mírovými akcemi. Vydala také knihu básní s názvem "Grapefruit". Proslavila se především svým představením, kdy klečela na kolenou a diváci z ní měli ustřihávat kusy oblečení.

Společně s Lennonem pak nahrála album se slavným kontroverzním obalem, na kterém jsou oba nazí, obsahující koláž zvuků a mluveného slova. Členové kapely Beatles Yoko neměli moc v lásce, měli totiž pocit, že Johna odvádí od soustředění na jejich hudbu. Slavná dvojice se zabývala především protiválečnými protesty, společnou hudební tvorbou a natáčením experimentálních filmů, a tak měl Lennon méně času na Beatles a kapela se nakonec údajně díky tomu rozpadla. Po smrti svého manžela prošla Yoko Ono krizí, kdy se zcela stáhla do ústraní, v 80. letech však znovu začala aktivně tvořit. Spolu s různými skupinami tanečníků, hudebníků, filmařů a básníků pokračovala ve svých performancích a avantgardních výstavách...

Workshopy - jednodenní výtvarné kurzy - PRAHA 2, BALBÍNOVA 28 - TEL: 777 422 022

Nebyly nalezeny žádné záznamy.

Napište nám

Těšíme se na komunikaci s Vámi! :)